Ουρολογικά προβλήματα: Ποια είναι και γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίζονται άμεσα

Τα ουρολογικά προβλήματα δεν μας απασχολούν μόνο το καλοκαίρι.

Ο Βασίλειος Αργυρόπουλος, ουρολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Α’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General, τονίζει πόσο συχνά προκαλούνται ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι –και το διάστημα μετά– και πόσο σημαντική είναι η σωστή αντιμετώπισή τους.

Κολικοί, λιθιάσεις, ουρολοιμώξεις, μυκητιάσεις. Oυρολογικά προβλήματα που είναι πολύ συνηθισμένα κατά το καλοκαίρι αλλά και τους μήνες μετά, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται έως και κατά 30%. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι. Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση και από την άλλη την υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν. Ας πάρουμε όμως τις παθήσεις αυτές μία μία ξεχωριστά.

Μυκητιάσεις

Η μυκητίαση εκφράζεται στους άνδρες συνήθως υπό μορφή βαλανίτιδας και στις γυναίκες ως κολπίτιδα. Οφείλεται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιό που δεν αλλάζονται στο σωστό χρόνο ή από ιδρώτα λόγω της ζέστης. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγρασίας. Τα όργανα που νοσούν παρουσιάζουν ερυθρότητα και κνησμό (φαγούρα), συχνά συνοδευόμενα από δύσοσμα υγρά. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή, σε κάποιες περιπτώσεις, σε αγωγή από το στόμα.

Ουρολοιμώξεις

Το καλοκαίρι είναι συχνότερες στις γυναίκες με τη μορφή της κυστίτιδας. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή ουρολοίμωξης που αφορά μόνο το κατώτερο ουροποιητικό (ουρήθρα και ουροδόχος κύστη). Τυπικά, δε συνοδεύεται από πυρετό, είναι όμως άκρως ενοχλητική, καθώς εκφράζεται με μια πλούσια συμπτωματολογία, που περιλαμβάνει καύσο κατά την ούρηση, τσούξιμο, αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά (προκυστικά), ενοχλητική συχνουρία και σε κάποιες περιπτώσεις αίμα στα ούρα. Τα συνήθη αίτια που την προκαλούν είναι η ανεπαρκής πρόσληψη-αναπλήρωση των υγρών, η παραμονή στην παραλία με βρεγμένο μαγιό, η πλημμελής τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και κυρίως η μεγάλη αναβολή της ούρησης. Η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης γίνεται με τη χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης από τον ουρολόγο. Όμως, πρωταρχικής σημασίας είναι η πρόληψη, με την τήρηση από μέρους της γυναίκας μιας σειράς βασικών κανόνων, όπως: επαρκής ενυδάτωση, όχι αναβολή της ούρησης, συχνή αλλαγή των βρεγμένων μαγιό, σωστό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής και τήρηση όλων των μέτρων ατομικής καθαριότητας, καθώς και ούρηση μετά την επαφή.

Διάβασε επίσης: Ρευματικά νοσήματα: Οι SOS ερωτήσεις στο ρευματολόγο πριν ξεκινήσουμε θεραπεία

Διάβασε επίσης: Τα 6 αυτοάνοσα νοσήματα, που προκαλούν αυξομειώσεις βάρους

www.shape.gr

Related posts

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα