Ουρολοίμωξη: Διώξτε την μια και έξω!

Ουρολοίμωξη: Διώξτε την μια και έξω!

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές κυρίως στις γυναίκες και παρόλο που τις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ανησυχητικές έχουν πολύ δυσάρεστα ενοχλήματα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι σημαντική για να μην προχωρήσει η λοίμωξη στα νεφρά, μία επείγουσα κατάσταση για την οποία μπορεί να χρειαστεί και νοσηλεία.

Η ουρολοίμωξη συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα τμήματα του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα) μολυνθούν με ένα παθογόνο μικροοργανισμό, συνήθως βακτήριο.

 

Οι ουρολοιμώξεις αφορούν πιο συχνά τις γυναίκες και περίπου το 50% των γυναικών θα εμφανίσει έστω μια ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς, γιατί η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη από του άντρα επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη και επειδή απέχει λίγα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.

 

Οι ουρολοιμώξεις σε γενικές γραμμές δεν είναι ανησυχητικές, αλλά εάν η λοίμωξη φτάσει στα νεφρά τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία.

 

Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων, ενώ τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα είναι συχνά αίτια των λοιμώξεων της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης.

 

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

 

Συχνουρία

Αιματουρία

Καύσος κατά την ούρηση

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά

 

Συνήθως οι ουρολοιμώξεις δεν προκαλούν πυρετό, εάν έχει μολυνθεί μόνο η  κύστη (κυστίτιδα). Ο πυρετός μπορεί να σημαίνει ότι η μόλυνση έχει φτάσει στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα) ή έχει μολυνθεί ο προστάτης (οξεία προστατίτιδα). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεσα φαρμακευτική αντιμετώπιση και πιθανότατα νοσηλεία.

 

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός σας θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό και για πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει η θεραπεία, ανάλογα με το ιστορικό, το είδος του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα.

 

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη ,Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός , email: cbountouri@gmail.com
 http://www.iatropedia.gr/

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες απλές μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να ανακουφιστείτε και να αντιμετωπίστε μια ουρολοίμωξη:

Μαγειρική σόδα

Ουρολοιμώξεις που διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση των νεφρών και να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Για να προλάβετε μια ουρολοίμωξη ή να την περιορίσετε και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να την καταπολεμήσει γρηγορότερα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Η σόδα εξουδετερώνει την οξύτητα στα ούρα σας, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάρρωσή σας.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα και τα βακκίνια (κράνμπερι) ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών και έχουν παρόμοιες ιδιότητες καταστολής των βακτηρίων. Έρευνα έδειξε ότι ο χυμός βατόμουρου προλαμβάνει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Αν δεν βρίσκετε εύκολα χυμό βατόμουρου, μπορείτε να τα προμηθευτείτε ως φρούτα και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας το πρωί.

Χυμός κράνμπερι

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι (βακκινίων) μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Ο χυμός μούρων αποτρέπει τα βακτηρίδια που προκαλούν την μόλυνση να «εγκατασταθούν» στην κύστη σας, και έχει επίσης μια πολύ ήπια αντιβιοτική δράση.

Ανανάς

Το ένζυμο bromelain (βρομελίνη) που περιέχει ο ανανάς, έχει αποδειχτεί ότι συνεπικουρεί τη δράση των αντιβιοτικών σε περίπτωση ουρολοίμωξης. Σε μία έρευνα σε άτομα με ουρολοίμωξη που τους δόθηκε βρομελίνη μαζί με την αντιβιοτική αγωγή που ακολουθούσαν, διαπιστώθηκε ότι η ουρολοίμωξη υποχώρησε ταχύτερα σε σύγκριση με ασθενείς που αντί για βρομελίνη, έλαβαν ένα placebo.

Νερό

Εάν έχετε την τάση να παθαίνετε συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό – περίπου 8 οκτώ ποτήρια την ημέρα. Θα πρέπει να ουρείτε τουλάχιστον κάθε τέσσερις έως πέντε ώρες. Αν έχετε ήδη μια ουρολοίμωξη, προσπαθήστε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό για να την αντιμετωπίσετε. Τα πολλά υγρά στο σύστημά σας θα βοηθήσουν να καθαρίσετε τα βακτηρίδια ταχύτερα, κάνοντάς σας να ουρείτε πιο συχνά.

Βιταμίνη C

Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν τουλάχιστον 5000mg βιταμίνης C την ημέρα για ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή επειδή αυξάνει την οξύτητα των ούρων, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, αν καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία δείχνει να διαρκεί πάνω από 2 ημέρες, ενημερώστε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Related posts

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα