Όταν τα αυτιστικά παιδιά ”κλείνονται” στο εαυτού τους – Μικρές συμβουλές

Όταν τα αυτιστικά παιδιά ”κλείνονται” στο εαυτού τους – Μικρές συμβουλές

Έχετε βγει έξω για ψώνια με το παιδί σας.Έχει πολυκοσμία και πολλοί άνθρωποι προσπερνούν με τα καροτσάκια της λα’ι’κής και τα καλάθια.Όλοι φορούν διαφορετικά είδη ρούχων,διαφορετικής υφής και αντίθετα χρώματα.Μερικοί φορούν αποσμητικό ή άρωμα.Μερικοί δε φορούν ενώ θα έπρεπε.

Υπάρχουν στα ράφια ζωηρές συσκευασίες και κονσέρβες,ποικίλες μυρωδιές αρτοποιίας και ντόνατς . Άνθρωποι συζητούν τι θα φάνε για βραδυνό ,ένα μωρό τσιρίζει και κάποιος γελάει δυνατά.Δυνατή μουσική παίζει,μηχανές κάνουν θόρυβο και μονότονα βουίζουν οι καταψύκτες στα 50 χέρτζ.

Οι υπερυψωμένοι φωτισμοί με ράβδους φθωρίου τρεμοπαίζουν με 60 χτύπους το δυτερόλεπτο.
Το παιδί σας σιωπηλά πέφτει στο πάτωμα και ξαπλώνει.

Για τους περισσότερους,η πρώτη τους αντίδραση είναι να προσπαθήσουν να το σηκώσουν.Το πάτωμα δεν είναι καθαρό.Έρχονται σε αμηχανία.Ο κόσμος εκφράζεται με επιφωνήματα αποδοκιμασίας και το κάνουν θέμα να περάσουν γύρω σας με τα καρότσια τους.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το παιδί σας που έχει αυτισμό,καθηλώνεται.

Με την υπερφόρτιση των αισθήσεων του,το πάτωμα αρχίζει να γέρνει και ο χώρος να κουνιέται.Χρειάζεται ερεθίσματα ανατροφοδότησης,κάτι δροσερό και σταθερό για να ρυθμίσει τον εαυτό του.Έτσι κάνει ό,τι θα έκανε ο καθένας σας να έχει βγει μόλις από τα τρενάκια ταχύτητας του λούνα πάρκ-να πέσει κάτω.

Δεν πρόκειται για κατάρρευση ή μια αισθητήρια υπερφόρτωση.Είναι η ανάγκη να ξαναποκτήσει έλεγχο-να πάρει ανάσα και να νιώσει κάτι σταθερό κάτω από τα μάγουλα και τις παλάμες του καθώς ο κόσμος και το περιβάλλον γύρω επιβραδύνει το ρυθμό του.Η καλύτερη περιγραφή του συναισθήματος είναι ως έλλειψη προσανατολισμού και απώλεια ισορροπίας και αυτό το ‘’κλείσιμο’’ συμβαίνει σε 5 φάσεις:

1.Βούλιαγμα
2.Καθήλωση
3.Ρύθμιση
4.Ανάκτηση
5.Σήκωμα

Όταν αυτό συμβαίνει,τι θα έπρεπε να κάνετε;Να μερικές, μικρές πληροφορίες.

1.Καθήστε κάτω με το παιδί σας.

Ναι,βρίσκεται στη μέση του σουπερ μάρκετ /του δρόμου/της τράπεζας αλλά το να το σηκώσετε στα πόδια του,πριν είναι έτοιμο να σηκωθεί,θα του προκαλέσετε κατάρρευση σε υπερβολικό βαθμό.

2.Σταθερά τρίψτε του την πλάτη και προφέρετε λόγια ενθάρρυνσης χαμηλά.

Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να ξέρει ότι είστε εκεί και είναι ασφαλές.

3.Βοηθήστε το να ανασηκωθεί αλλά αργά.

Όταν είναι έτοιμο σηκώστε το και βοηθήστε το.Είναι προτιμότερο να κινηθείτε αργά καθώς μπορεί να έχει αστάθεια.

4.Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

Χρειάζεται να βρίσκεται κάπου ήσυχα. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα ψώνια,να το κάνετε.
Όταν το αυτιστικό παιδί σας πέφτει στο δρόμο,δεν είναι λόγω αταξίας ή πείσματος. Σαν κάποιος με αυτισμό,μπορώ να πω από την πλευρά μου ότι είναι σα να βρίσκομαι σε κινούμενο πάτωμα και προσπαθώ απελπισμένα να μείνω όρθιος.Η καθήλωση είναι ένας τρόπος να ανακτήσω αυτόν τον έλεγχο.

 

Επιμέλεια  :Μ Σοφία

Related posts

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ψυχική νόσος που αγγίζει τους έφηβους