Ο ΟΗΕ με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ δηλώνει πως οι στόχοι βελτίωσης δε θα επιτευχθούν – ΒΙΝΤΕΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ημέρα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που γιορτάζεται διεθνώς. Στοχεύει στην προώθηση της κοινοτικής ευαισθητοποίησης, κατανόησης και αποδοχής των ατόμων με αναπηρία.

Κάθε χρόνο τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Το ετήσιο θέμα δίνει μια γενική εστίαση στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μπορεί να επιδιώξει τη συμπερίληψη μέσω της άρσης των φυσικών, τεχνολογικών και συμπεριφορικών εμποδίων για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό συμβαίνει από το 1992, όταν η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Για φέτος έχουν επιλέξει να τονώσουν και να επαναφέρουν το ζήτημα των στόχων που θέλουν να επιτύχουν όλες οι χώρες μέχρι το 2030. Αυτοί οι στόχοι όσο ρεαλιστικοί δείχνουν, τόσο φανταστικούς τους νιώθουμε αν σκεφτούμε τι συμβαίνει σε παγκόσμια επίπεδο.

Κάτι παρόμοιο σκέφτονται και στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό φαίνεται από τη φετινή τους ανακοίνωση(σας τη μεταφέρω παρακάτω). Ευτυχώς αυτό μας δείχνει πως δεν ζουν σε ένα ροζ συννεφάκι και αντιλαμβάνονται πως οι στόχοι όχι μόνο δε θα επιτευχθούν. Αλλά ότι η μη επίτευξη τους θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις ζωές των ατόμων με αναπηρία.

Ο ΟΗΕ έχει καταφέρει να βάλει σε μια τροχιά αρκετά θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Οι εντολές του όμως δεν εισακούονται συχνά και αρκετές χώρες δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα, τις απαιτούμενες αλλαγές και οι ζωές μας δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βελτίωση. Καταφέρνει όμως σε ένα σημαντικό βαθμό να γνωστοποιεί στις κυβερνήσεις όλων των χωρών τα προβλήματα που έχουν, πως να τα αντιμετωπίσουν και τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν.

Είναι ο λόγος που έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο χώρο της αναπηρίας συγκριτικά με 30 χρόνια πριν. Ίσως όχι όσο θα επιθυμούσαμε, όμως ας μην παραβλέπουμε πως αυτό που θεωρούμε εμείς κοινή λογική για την κοινωνία μας, δεν είναι και τόσο κοινή για όλους μας.

Τι είναι αυτοί οι στόχοι;

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Δεν αφορούν μόνο τα ΑμεΑ αλλά το σύνολο του πληθυσμού. Υπάρχει όμως η αναγνώριση πως αν για παράδειγμα δεν υπάρχει δικαιοσύνη για ένα άτομο χωρίς αναπηρία, που θεωρητικά μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της, είναι δυσκολότερο για ένα άτομο με αναπηρία. Που πιθανόν να αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες με την εύρεση εργασίας, αρά με την οικονομική του κατάσταση και κατ’ επέκταση με τις ανισότητες, την εκπαίδευση και τη φτώχεια.

Αν επιτύχουμε αυτούς τους 17 στόχους η ζωή στο ένα και μοναδικό μας σπίτι, στον πλανήτη Γη, θα είναι ευκολότερη στο σύνολο του πληθυσμού. Φέρνουμε στο φως τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούν παγκοσμίως.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό, όμως σε άλλες χώρες το νερό είναι υπερπολύτιμο αγαθό και το πόσιμο/καθαρό νερό, σπάνιο και μόνο για λίγους. Η μείωση των ανισοτήτων, η ισότητα των δυο φύλων, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα τα έχει φέρει σε ικανοποιητικό σημείο ως κοινωνία; Με τόσες γυναικοκτονίες, με τόσες βίαιες συμπεριφορές σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;

Ας μη ξεχνάμε πως αναπηρίες δεν είναι μόνο οι σωματικές αλλά και οι ψυχικές. Όταν όλα γύρω σου είναι αρνητικά, στο περιβάλλον, στην κοινωνία που ζεις, δημιουργείς και μεγαλώνεις τα παιδιά σου, πως η ψυχική υγεία να είναι εντάξει; Μελαγχολία, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, καταπόνηση του σώματος μας.

Είναι μερικές μόνο από τις αρρώστιες που επηρεάζουν τον άνθρωπο στον πυρήνα του. Επιπρόσθετα ο άνθρωπος συχνά ξεχνάει την επίκτητη αναπηρία, που μπορεί να επέλθει ακόμα και μετά από ένα έντονο αγχωτικό γεγονός. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα καρδιαγγειακό νόσημα, είναι η αρχή μιας ζωής με αναπηρία.

Οι 17 στόχοι ξεκινώντας από το τέλος
  1. Συνεργασίες για τους στόχους
  2. Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί
  3. Η ζωή στη στεριά
  4. Η ζωή μέσα στο νερό
  5. Κλιματική δράση
  6. Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή
  7. Βιώσιμες πόλεις και κοινωνίες
  8. Μείωση ανισοτήτων
  9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
  10. Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική πρόοδος
  11. Προσιτή και καθαρή ενέργεια
  12. Καθαρό νερό και υγιεινή
  13. Ισότητα των φύλων
  14. Ποιοτική εκπαίδευση
  15. Καλή υγεία και ευημερία
  16. Μηδενική πείνα
  17. Καμία φτώχεια

Το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ενωμένοι σε δράση για τη διάσωση και την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ – SDGs) για, με και από τα άτομα με αναπηρία

Δεδομένων των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη πολλών στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Τα προκαταρκτικά ευρήματα από την επικείμενη Έκθεση του ΟΗΕ, για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη του 2023, δείχνουν ότι ο κόσμος είναι περισσότερο εκτός τροχιάς για τη συνάντηση πολλών στόχων για τα άτομα με αναπηρία.

Οι προσπάθειές μας για τη διάσωση των ΣΒΑ για, με και από τα άτομα με αναπηρία, πρέπει να ενταθούν και να επιταχυνθούν, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν ιστορικά περιθωριοποιηθεί και συχνά ήταν μεταξύ εκείνων που έμειναν πιο πίσω.

Μια θεμελιώδης αλλαγή στη δέσμευση, την αλληλεγγύη, τη χρηματοδότηση και τη δράση είναι κρίσιμη. Ενθαρρυντικά, με την υιοθέτηση της Πολιτικής Διακήρυξης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΣΒΑ, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν εκ νέου για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και κοινής ευημερίας για όλους, εστιάζοντας σε πολιτικές και δράσεις που στοχεύουν τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Είμαστε σημαντικοί. Ανήκουμε. Αποφασίζουμε.
Η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την Ένταξη της Αναπηρίας

Κατά την έναρξη της Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία  τον Ιούνιο του 2019, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αυξάνουν τα πρότυπα και τις επιδόσεις του Οργανισμού για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους πυλώνες της εργασίας, από τα κεντρικά γραφεία μέχρι το πεδίο. 

Η Στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία παρέχει τη βάση για βιώσιμη και μεταμορφωτική πρόοδο όσον αφορά την ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω όλων των πυλώνων του έργου των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω της Στρατηγικής, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η πλήρης υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Τον Αύγουστο του 2023, ο Γενικός Γραμματέας υπέβαλε την τέταρτη έκθεσή του σχετικά με τα βήματα που έλαβε το σύστημα του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Στρατηγικής του ΟΗΕ για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία το 2022.

Εκδήλωση μνήμης: UNHQ, 1 Δεκεμβρίου 2023, 10 π.μ.-1 μ.μ. (Ώρα Νέας Υόρκης)

Η συζήτηση θα δομηθεί γύρω από πέντε πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης – Άνθρωποι, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη και Συνεργασίες – με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς προτεραιότητας που προσδιορίζονται στην Έκθεση Προόδου του ΣΒΑ του 2023, στο έγγραφο αποτελεσμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΣΒΑ, στις ενημερωτικές εκθέσεις πολιτικής που προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον και στην επικείμενη Έκθεση του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη 2023.

Για τους σκοπούς αυτής της συζήτησης, οι τομείς προτεραιότητας μπορούν να προσδιοριστούν ως ισότητα των φύλων (Άνθρωποι), δράση για το κλίμα (Πλανήτης), χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ( Ευημερία), μια νέα ατζέντα για την ειρήνη (Ειρήνη) και την ενίσχυση της πολυμέρειας (Συμπράξεις).

Δείτε το βίντεο για τους στόχους εδώ.

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.un.org

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

Related posts

Φορούσε ταμπόν και κόντεψε να πεθάνει: Ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια 24χρονης κοπέλας, έπαθε το χειρότερο

Δείτε το πρώτο κωφό μωρό στον κόσμο που ανέκτησε την ακοή του με γονιδιακή θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ