Νυχτερινή διασκέδαση χωρίς εμπόδια – προσβάσιμοι χώροι

Καθημερινά τα άτομα με αναπηρία έρχονται αντιμέτωπα με αμέτρητα προβλήματα όσον αφορά τη μετακίνησή τους, την περιήγησή τους στο διαδίκτυο και στις «σύγχρονες» ψηφιακές ιστοσελίδες, την εύρεση κάποιας εργασίας και η λίστα όλο και μεγαλώνει.

Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ίδιους τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης, αλλά και τα μπαρ και τα κλαμπ μια περιοχής, είναι όλα δυσλειτουργικά για άτομα ΑμεΑ.

Οι σκάλες που θα συναντήσουν αλλά και οι τουαλέτες που δεν είναι οι ειδικές για άτομα με αναπηρία. Και δυστυχώς υπάρχουν και πολλές μη φιλικές συμπεριφορές με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι…

Ποιες όμως είναι οι περιοχές οι οποίες κάνουν τη διαφορά στο χάρτη της Ελλάδας;

Οι 3 πιο προσβάσιμες πόλεις της Ελλάδας

Στο δρόμο άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, την Πράγα, τη Ρώμη, τη Βιέννη και πολλές ακόμη, υπάρχουν και πόλεις στην Ελλάδα οι οποίες έχουν κάνει σημαντικά έργα ώστε να γίνουν φιλικά και προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία. Παράλληλα με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εκτός από αυτές τις 3 πόλεις, ξεκινούν να χαρτογραφούνται και άλλες περιοχές ώστε να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και να είναι φιλικές σε άτομα ΑΜΕΑ.

Σύρος

Η αρχόντισσα των Κυκλάδων κάνει για άλλη μία φορά τη διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα να προσεγγιστούν από άτομα ΑμεΑ. Έχει κάνει αλλαγές οι οποίες διευκολύνουν τα άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Τα πρώτα βήματα έγιναν το 2017 όταν τοποθετήθηκαν σε πολυσύχναστες παραλίες όπως ο Γαλησσάς, οι Αγκαθωπές, η Βάρη, το Κίνι (οι οποίες έχουν και γαλάζια σημαία) και η Βούλγαρη μηχανήματα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και ξύλινους διαδρόμους για να φτάσεις σε αυτά. Φυσικά έχουν και ομπρέλες και ξαπλώστρες για άτομα ΑμεΑ.

Από τότε έγιναν και άλλες προσθήκες όπως ράμπες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών. Οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες στηρίζουν απόλυτα τις αλλαγές αυτές και βοήθησαν στο εν λόγω εγχείρημα.

Επιπλέον προστέθηκαν αναβατήρες οι οποίοι είναι κατάλληλοι για όλα τα αμαξίδια στην Άνω Σύρο. Με ένα τηλεφώνημα στο δήμο, ένας εξειδικευμένος υπάλληλος θα σας βοηθήσει να ανέβετε στον αναβατήρα και αφού κάνετε τη βόλτα σας στην περιοχή τότε θα επιστρέψει για να κατεβείτε.  Αντίστοιχοι αναβατήρες βρίσκονται και σε άλλα σημεία της Σύρου όπως ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης και το Δημαρχείο.

Στη Σύρο λοιπόν μπορείτε να απολαύσετε τα beach bar στις αντίστοιχες περιοχές, όλες τις παροχές των ξενοδοχειακών μονάδων, το Θέατρο Απόλλων, τα μπαρ και τα εστιατόρια της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Ενημερωθείτε τώρα για τα καλύτερα μαγαζιά από το Outnow!

Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή να επισκεφτείτε το αριστοκρατικότερο αλλά και προσβασιμότερο νησί της Ελλάδας…;

Κομοτηνή

Η πρωτεύουσα της Θράκης μετατρέπει τη μετακίνησή σας στην πόλη σε παιχνιδάκι! Σε κεντρικά σημεία της πόλης θα βρείτε περισσότερες από 800 αναπηρικές ράμπες σε πεζοδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία αλλά και εξειδικευμένες θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία.

Η εξάπλωση αυτών των υποδομών κινητοποίησε και λοιπές επιχειρήσεις όπως καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία ώστε να γίνουν πιο προσβάσιμα. Με την πάροδο του χρόνου όλο και μεγαλύτερο μέρος της πόλης θα γίνει φιλικό ως προς τα άτομα ΑμεΑ, ώστε να γίνεται όλο και καλύτερη η εμπειρία τους στην πόλη.

Επίσης στην Κομοτηνή εδρεύει ο σύλλογος «Περπατώ», ένας σύλλογος ατόμων με κινητικά προβλήματα, και διοργανώνει πληθώρα δραστηριοτήτων τόσο ψυχαγωγικών όσο και αθλητικών. Όταν λοιπόν επισκεφτείτε την πόλη αναζητήστε στην ιστοσελίδα του συλλόγου για πιθανές δράσεις που μπορεί να οργανώνει εκείνη την περίοδο.

Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα διεξήχθησαν κάποια σημαντικά βήματα ώστε να γίνει η πόλη προσβάσιμη. Ποια ήταν όμως αυτά;

Για αρχή χαρτογραφήθηκαν οι δρόμοι της πόλης και σε δύσκολα σημεία ή σε εμπόδια που βρισκόντουσαν σε πεζοδρόμια και δρόμους τοποθετήθηκαν ράμπες για την ευκολότερη μετακίνηση των ανθρώπων. Παράλληλα στα υπόλοιπα πεζοδρόμια και στους δρόμους γενικότερα έγιναν οι απαραίτητες ανακατασκευές για την καλύτερη μετακίνηση των ατόμων ΑμεΑ.

Δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις στάθμευσης οι οποίες έχουν και σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης και σε περίπτωση που κάποιο αμάξι μη ΑμεΑ σταματήσει στο σημείο αυτό ενημερώνεται άμεσα η Δημοτική Αστυνομία. Έγιναν όμως και αλλαγές για άτομα με προβλήματα όρασης…

Τοποθετήθηκαν πιλοτικά σηματοδότης στα φανάρια, έφτιαξαν την ιστοσελίδα του δήμου ώστε να είναι προσβάσιμη για όλους, αλλά και οργανώνονται δράσεις πληροφόρησης σχετικά με την απόκτηση σημάτων πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες σε τράπεζες, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Για τη μεταφορά των ατόμων στις σχολικές μονάδες ΑμεΑ και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης θεσπίστηκε ειδικό όχημα μεταφοράς. Για να είναι οι γονείς ήρεμοι και τα παιδιά χαρούμενα… Τα Τρίκαλα λοιπόν όλο και εξελίσσονται ώστε να γίνουν ακόμα πιο φιλικά στα άτομα με αναπηρία!

Ταξιδέψτε την Ελλάδα με άνεση!

Εκτός από αυτές τις 3 πόλεις που έκαναν την αρχή ξεκινούν οι εργασίες και σε άλλα σημεία της Ελλάδας ώστε να γίνουν πιο προσβάσιμα. Από ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μέχρι και σε μικρές πόλεις.

Η αλλαγή έρχεται για έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους!

Related posts

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”

Φρίκη και οργή: Νεκρός 7χρονος εξαιτίας της μητέρας του, δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους – ΦΩΤΟ

Θρήνος για την Χαρά Ιωαννίδη: Νεκρή μετά από λιποαναρρόφηση η γνωστή κομμώτρια – Σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ