Μήπως δε φταίει μόνο ο οδηγός του ΟΑΣΑ; Τι είπαμε με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου για το συμβάν στο λεωφορείο!

Μήπως δε φταίει μόνο ο οδηγός του ΟΑΣΑ; Τι είπαμε με την Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου για το συμβάν στο λεωφορείο!

Εδώ και 3 μέρες έχουν ξεσηκωθεί τα μέσα ενημέρωσης για το άσχημο συμβάν που πήρε μέρος μεταξύ της Ιωάννας(άτομο με τύφλωση) και του οδηγού λεωφορείου(άτομο σε άγνοια όπως οι περισσότεροι Έλληνες). Μίλησα με την Ιωάννα για 30 λεπτά στο τηλέφωνο και είπαμε πολλά(στο μέλλον θα σας παρουσιάσω και μια συνέντευξη μαζί της με βασικό θέμα την αναπηρία).

Ήθελα τη γνώμη της και μερικές πληροφορίες που θα σας παραθέσω στο άρθρο, γιατί ότι έχω διαβάσει από έγκυρα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης είναι το λιγότερο λανθασμένα έως τραγικά! Δημοσιογράφοι αναφέρονται στην Ιωάννα ως άτομο με ειδικές ανάγκες και η τυφλή Ιωάννα ή για το απόθεμα ψυχής. Όλες οι κλασσικές ατάκες που οι δημοσιογράφοι που ασχολούμαστε με την αναπηρία ξέρουμε πόσο λάθος είναι! Η Ιωάννα είναι ένα άτομο με αναπηρία και όχι ανάγκη, είναι άτομο με τύφλωση και όχι τυφλή, η Ιωάννα έκανε το καθήκον της ως πολίτης και όχι ως σούπερ γυναίκα με υπερδυνάμεις!

Ναι, ο οδηγός της ζήτησε να κατεβεί από το λεωφορείο γιατί είχε σκύλο μαζί της! Ναι ήταν παράνομος! Ναι κάλεσε την αστυνομία (την ομάδα Δίας)! Ναι θεωρείσαι ότι είναι υπεράνω του νόμου! Και ναι ευτυχώς η Ιωάννα έκανε το σωστό: πήγε στην αστυνομία, άσκησε μήνυση και δεν κουκούλωσε το γεγονός όπως γίνεται συνήθως! Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα ιστορικό νομικό προηγούμενο ώστε να μπορεί κάθε Αμεα να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί!

Στο αστυνομικό τμήμα της ζήτησαν να αφήσει το θέμα γιατί είναι κρίμα ο οδηγός. Γιατί δε γνώριζε…αυτό είναι το ελληνικό δημόσιο! Γιατί σαν δημόσια υπηρεσία υπέρ της ασφάλειας των πολιτών,  τα αστυνομικά όργανα όφειλαν να προστατεύσουν τον πολίτη που διέτρεχε κίνδυνο εκείνη την ώρα, στην προκείμενη περίπτωση την Ιωάννα και το σκύλο της. Η ίδια μου τόνισε ότι οι 4 αστυνομικοί της φέρθηκαν άψογα καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβάντος.

Φταίει όμως μόνο ο οδηγός; Όφειλε να ξέρει τη νομοθεσία, όμως ο ΟΑΣΑ φρόντισε με τη σειρά του να ενημερώσει όλο το προσωπικό εδώ και χρόνια, για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα Αμεα και τι είδους υποχρεώσεις έχουν προς ένα άτομο με οποιασδήποτε μορφής αναπηρία; Καλώς ή κακώς ο οδηγός δεν οφείλει μόνο να οδηγεί το μέσο, έχει ευθύνη για την ασφάλεια των επιβατών του. Για αυτό και το έργο τους είναι δύσκολο και με συνθήκες αντίξοες. Και ευτυχώς η πλειοψηφία των επαγγελματιών οδηγών συμπεριφέρονται σωστά.

Η άγνοια όμως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια κοινωνία. Η άγνοια των υπολοίπων συνεπιβατών που έπρεπε σύσσωμοι να αντιδράσουν στο περιστατικό. Έχουν όμως όλοι οι Έλληνες πολίτες τη γνώση ότι οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπουν σε κάθε μεταφορικό μέσο, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο που δικαιούται να έχει πρόσβαση και ο ιδιοκτήτης του σκύλου; Δυστυχώς όχι…

Οι Έλληνες έχουμε κύριο χαρακτηριστικό τον οίκτο, αντιδρούμε μόνο όταν θίγονται τα δικά μας συμφέροντα και η δική μας ζωή. Αυτός ο ωχαδερφισμός μας κυριεύει και δεν παίρνουμε θέση σε ένα περιστατικό αδικίας ή παρανομίας, γιατί….τι με νοιάζει εμένα;;

Στη συζήτηση που είχα με την Ιωάννα, συμφωνήσαμε ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και τα ίδια τα Αμεα. Σωρός από αντιδράσεις την επόμενη μέρα και αναφορές για το πόσα αλλά άτομα με αναπηρία, έχουν πέσει θύμα ανάλογων καταστάσεων.

Πόσα από αυτά τα άτομα όμως έφτασαν μέχρι το αστυνομικό τμήμα, έχασαν χρόνο από την καθημερινότητα τους για βρουν το δίκιο τους; Πόσοι δε το αφήσαν έτσι απλά να περάσει και κλείστηκαν στα σπίτια τους; Πιστεύετε ότι ήταν εύκολο για την Ιωάννα να τραβιέται στην αστυνομία και να προσπαθούν να της αλλάξουν τη γνώμη; Ότι της άρεσε; Όχι φυσικά, όμως διεκδίκησε το δικαίωμα της ως πολίτης. Αναγκάστηκε να ζητήσει άδεια από την εργασία της για να μπορεί να ανταπεξέλθει στη διαδικασία αυτή. Να ταλαιπωρηθεί, να τρέξει, να το προσπαθήσει και να τα βάλει με όσους έβρισκε απέναντι της.

Η Εσαμεα δεν έχει πάρει θέση ακόμα στο συμβάν μου ανέφερε η Ιωάννα. Τραγικό….να περιμένεις να σε στηρίξουν τα άτομα που έχουν περάσει το ίδιο δύσκολα με σένα και τελικά να κερδίζει ο συνδικαλισμός!

Ο ΟΑΣΑ, προς τιμήν του, αντέδρασε και μέσα στο επόμενο 24ωρο πέρασε ένα μήνυμα σε όλες τις έξυπνες στάσεις: ¨Γνωστοποίηση προς το επιβατικό κοινό: Εκπαιδευμένοι σκύλοι – οδηγοί τυφλών επιτρέπεται να τους συνοδεύουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς¨ Το μήνυμα αυτό είναι χρήσιμο ώστε να προλάβουμε τον κάθε Έλληνα επιβάτη που αύριο θα αντιδράσει αρνητικά επειδή είδε ένα σκύλο μέσα στο μετρό ή στο λεωφορείο. Να ενημερωθούν έστω και μετά από το άσχημο συμβάν, ότι βάσει νόμου επιτρέπεται!

Δημοσιογράφος σε άρθρο της, σε ηλεκτρονική εφημερίδα παγκόσμιας εμβέλειας, έγραψε ότι δεν είναι λύση αυτή και το βρήκε ως γκάφα! Αλήθεια δηλαδή; Είναι γκάφα να ενημερώσεις από εδώ και πέρα τι συμβαίνει; Και δεν είναι γκάφα που η ίδια αναφέρει στο άρθρο της τα άτομα με αναπηρία ως άτομα με ειδικές ανάγκες; Που δεν έχει διαβάσει ή αγνοεί το δημοσιογραφικό οδηγό συμπεριφοράς που εκδόθηκε πριν από χρόνια με σκοπό τη σωστή ενημέρωση των δημοσιογράφων σε θέματα αναπήρων;

Η άγνοια στη χώρα μας είναι πολυεπίπεδη: μέσα μαζικής ενημέρωσης, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και εκπαιδευτικοί φορείς, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, παντού μια άγνοια σε γνώση, σε κανόνες συμπεριφοράς. Και αν τελικά το κράτος δεν φροντίζει για αυτό όπως και για πολλά άλλα, εμείς ως Έλληνες πολίτες δε μπορούμε να ενημερωθούμε έστω τα βασικά από μόνοι μας; Εν έτη 2016 που όλα μπορείς να τα βρεις με ένα απλό κλικ ακόμα και στο κινητό σου, δεν είναι δικαιολογία η άγνοια, είναι επιλογή σου!

Το να μην αντιδράσεις σε μια αδικία είναι πάλι επιλογή σου και όχι έλλειψη παιδείας ή χρόνου. Κάνεις την επιλογή να γυρίζεις την πλάτη στα άτομα με αναπηρία. Όπως κάνεις την επιλογή να αγνοείς ότι αύριο μπορεί να είσαι εσύ στην ίδια θέση(έχω τονίσει σε αρκετά άρθρα μου ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι).

Καταλήγοντας τα συμπεράσματα είναι απλά: ναι ο οδηγός φταίει για τη συμπεριφορά του και την άγνοια του. Φταίει και ο οργανισμός για τον οποίο εργάζεται και την έλλειψη ελέγχου και ενημέρωσης του προσωπικού που απασχολεί. Φταίνε τα Αμεα που δέχονται αυτές τις συμπεριφορές και δεν αντιδρούν άμεσα και δραστικά και παραμένουν παθητικοί δέκτες.

Φταίμε οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες που στην αδικία γυρίζουμε το κεφάλι αντί να το ανοίξουμε και να βάλουμε γνώση μέσα σε αυτό! Η κοινωνία και το κράτος είμαστε όλοι εμείς, δε χρειάζεσαι αρχηγό και μπαμπούλα με πρόστιμα για να γίνεις άνθρωπος, θέλει εσωτερική προσπάθεια και καλή διάθεση για σωστή συμπεριφορά. Θέλει να το θες και όχι να στο επιβάλει κάποιος άλλος!

Ευχαριστώ πολύ την Ιωάννα για το χρόνο της, τις πληροφορίες που μου παρείχε και έχει το σεβασμό μου για την στάση της και το χαρακτήρα της.

Βογιατζής Ηλίας – Newsroom Aμεα

Related posts

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ