Μήπως αρχίσατε πάλι την μουρμούρα;

Μήπως αρχίσατε πάλι την μουρμούρα;

«Ποτέ δεν είναι εκεί όταν τον χρειάζομαι». «Σιγά μη βρω το δίκιο μου». «Ολα εγώ πια;». «Πώς οδηγείς έτσι…». Κάθε κουβέντα και παράπονο. Κάθε θέμα και δυσαρέσκεια. Κάθε συμπέρασμα και άρνηση.

Η γκρίνια έχει πολλά πρόσωπα, αλλά μία στάση: αρνείται τα πάντα, ακόμη και τα ευχάριστα. Πόσες φορές την ημέρα μπλέκουμε στα γρανάζια της;

Αρκεί να παρατηρήσουμε τους διαλόγους που γίνονται στο πόδι: «Πάλι παλιόκαιρος!». «Και πού είσαι ακόμα». Η επίκληση των αρνητικών της ζωής μοιάζει συχνά εύκολος τρόπος για κουβέντα. Παράπονα και επικρίσεις κατακλύζουν κοινωνικά και ενημερωτικά δίκτυα. Η μουρμούρα γίνεται τρόπος να σχετιζόμαστε, να δημιουργούμε δράμα και ένταση.

Δεν φαίνεται κακό να εκτονώνουμε πού και πού την εσωτερική μας ένταση. Αξίζει ωστόσο να εξετάσουμε αν μας αφήνει στο τέλος σε καλύτερη κατάσταση και με κάποια λύση στα χέρια. Αλλιώς, θα πρέπει να μην αρχίζουμε τη μουρμούρα.

Οχι στην αντιπαράθεση: Η γκρίνια δεν παραθέτει επιχειρήματα για να κάνουμε ντιμπέιτ μαζί της. Σε κάθε αντίλογο βρίσκει δέκα διαφορετικούς λόγους για να ξαναγυρίσει στην αρνητικότητα. Αν παρά τα εποικοδομητικά μας σχόλια, η βελόνα έχει κολλήσει στα παράπονα, το τέλος της κουβέντας θα μας βρει εξαντλημένους.

Αντί για παραινέσεις και συμβουλές, πολλές φορές αρκεί η κατανόηση: «Τι μπορώ να κάνω για σένα;». Το κλαψούρισμα είναι κάποιες φόρες κραυγή για βοήθεια και τα παράπονα κρυμμένα αιτήματα.

Αλλαγή οπτικής: Ποιο είναι το θέμα που πυροδοτεί συνήθως γκρίνια σε μας και τους άλλους; Ποια είναι τα ευχάριστα θέματα για να στρέψουμε την κουβέντα; Αλλάζοντας τη διάθεση, αλλάζει συνήθως και η αντίληψη. Γιατί να εστιάσουμε σε κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως ο καιρός;

Τα γεγονότα στη ζωή δεν έχουν αναγκαστικά σχέση με ό,τι είναι δίκαιο, λογικό ή σωστό. Μπορούμε να κάνουμε κριτική, μπορούμε όμως και να ψάξουμε για λύσεις και δράσεις που θα κάνουν τη διαφορά.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, email ddasenaki@hotmail.com

Πηγή :  tanea.gr

Related posts

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες