Μια Μ.Α.Ν.Α. με ανοιχτή αγκαλιά προς τα ΑμεΑ! “Το αδύνατο από το δυνατό απέχει μόνο μια συλλαβή!”(Φώτο)

Μπορούν μόνο τρεις άνθρωποι να κάνουν τη διαφορά; Και όμως μπορούν και το απέδειξαν περίτρανα με την ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μ.Α.Ν.Α. Ερευνώντας τη δράση του συλλόγου, παρατήρησα ότι για νεοσύστατο φορέα έχει να παρουσιάσει μια ιδιαιτέρως πλούσια δράση που θα ζήλευαν φορείς που βρίσκονται χρόνια στο χώρο της αναπηρίας.

Προσέγγισα την πρόεδρο του Μ.Α.Ν.Α. την κα Ελένη Κουράκου Φύτου, που αγκάλιασε αμέσως την ιδέα της συνέντευξης μας. Φιλική, ευχάριστη, αποφασιστική, πρόθυμη να εξηγήσει και να βοηθήσει. Με τη σειρά μου την ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης μας. Εύχομαι και ελπίζω περισσότερα άτομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Να θελήσουν να κάνουν τη διαφορά μέσα από το έργο και τις πράξεις τους και όχι μόνο στα λόγια!

Η κυρία Ελένη Κουράκου Φύτου.

Κυρία Ελένη θα ήθελα αρχικά να μου μιλήσετε για την πρωτοβουλία σας να ιδρύσετε τη Μ.Α.Ν.Α. Πότε ιδρύθηκε, από ποιους και ποιος ήταν ο πρωταρχικός σκοπός, οι σκέψεις που είχατε τότε στην αρχή της δημιουργίας του;

Το Μ.Α.Ν.Α -μια ιδιωτική πρωτοβουλία 3 γονέων παιδιών με ιδιαιτερότητες – ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να προσφέρει όλες εκείνες τις δραστηριότητες, τόσο για τα ΑμεΑ όσο και τους γονείς τους, που ή δεν βρίσκουν εύκολα σε ειδικά κέντρα θεραπειών ή που αν τα βρουν πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτός ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς σκοπούς του Μ.Α.Ν.Α. Με λίγα λόγια και πιο απλά, να δώσουμε μια χείρα βοηθείας σε όσους θέλουν αλλά για κάποιους λόγους δεν μπορούν.

Ποια ήταν η αρχική ανταπόκριση που βρήκατε από τους γονείς παιδιών με αναπηρία? Υπάρχουν διαφορές σήμερα; Υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή της αναπηρίας από τους νέους γονείς;

Οι γονείς των παιδιών με ιδιαιτερότητες κατά γενική ομολογία, στέκονται στο πλευρό μας, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα φαινόμενα γονέων που είτε δεν έχουν αποδεχτεί ακόμη την ιδιαιτερότητα του παιδιού τους ή βρίσκονται ακόμη σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Ερευνώντας τα προγράμματα και τις δράσεις του συλλόγου σας, ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος από το πλούσιο πρόγραμμα και την ποικιλία του. Πόσο εύκολο ήταν να τα ξεκινήσετε όλα αυτά από το μηδέν;

Ο λαός μας λέει κάθε αρχή και δύσκολη. Το θέμα ήταν να ξεκινήσουμε. Μετά όλα πήραν τον δρόμο τους, με κόπο βέβαια, αλλά με πολύ πείσμα και θέληση. Όταν όμως υπάρχει η επιτακτική ανάγκη, καθώς δυστυχώς αν και βρισκόμαστε στο 2018 η κρατική μέριμνα και πρόνοια δυστυχώς ακόμα χωλαίνουν, όλα γίνονται. Το θέμα είναι να το θέλεις πολύ και να έχεις υπομονή.

Πως στηρίζετε οικονομικά ένα τόσο μεγάλο έργο σαν αυτό του Μ.Α.Ν.Α.; Πως μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει; Και αν κάποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό οικονομικά, υπάρχουν άλλοι τρόποι π.χ. εθελοντική εργασία, προσφορά αντικειμένων; Αν ναι, τι χρειάζεται περισσότερο η Μ.Α.Ν.Α. ;

Το Μ.Α.Ν.Α , είναι μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και αυτό εμπεριέχει και όλα τα “κομμάτια” που το συνθέτουν. Από την αρχή μέχρι και σήμερα, τα έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από τους 3 γονείς, με εξαίρεση τους 2 τελευταίους μήνες που λειτουργούμε επίσημα, οπότε ένα μέρος των αναγκών καλύπτεται από το μηνιαίο κόστος των 50 ευρώ που καταβάλλουν οι γονείς προκειμένου να κάνουν τα παιδιά τους τις δραστηριότητες που έχουν επιλέξει.

Παρόλα αυτά, τα έξοδα είναι πάρα πολλά, αν σκεφτείτε ότι πρέπει να συντηρηθεί ένα κτίριο 520 τ.μ. , να πληρωθούν ενοίκια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εκπαιδευτές, υπάλληλοι στο cafe κλπ.

Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει με τον τρόπο του τις δράσεις και τη βιωσιμότητα του Μ.Α.Ν.Α αρκεί να το θέλει. Μπορεί να γίνει απλό μέλος δίνοντας 10 ευρώ το μήνα, να προσφέρει εθελοντική εργασία, να προσφέρει υλικά ή είδη πρώτης ανάγκης κλπ. Γενικά μπορεί να συνεισφέρει με πολλούς τρόπους με μόνη προϋπόθεση να το θέλει από καρδιάς!

Ο χώρος της αναπηρίας δυστυχώς χρησιμοποιείτε πολλές φορές από διάφορους επιτήδειους που θέλουν απλά να παρουσιαστούν ως ήρωες και σωτήρες του. Είτε λόγω προσωπικής προβολής, είτε γιατί δεν έχουν πραγματικά αποδεχτεί την αναπηρία(δική τους ή των άλλων). Αν συμφωνείτε, τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Η απάντηση είναι μια: δεν έχουν θέση στο Μ.Α.Ν.Α!!!! Όσον αφορά γενικά για τους χώρους όπου κινούνται τα ΑμεΑ, θα λέγαμε ότι καλά θα κάνουν να μην χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ για κανένα λόγο γιατί πίσω από τον όρο ΑμεΑ κρύβονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ και όχι αντικείμενα. Με τους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς…

Πιστεύω ένας φορέας σαν τον δικό σας με πλούσιο έργο και δράσεις, κάποιοι θα προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, να του δημιουργήσουν εμπόδια ή ακόμα και να καπηλευτούν τα θετικά του αποτελέσματα. Πόσο προστατευμένοι είστε από το κράτος;

Προστατευμένοι από το κράτος δεν νοιώθουμε καθόλου. Προστατευμένοι από τον σκοπό μας νιώθουμε και από την ανιδιοτελή αγάπη μας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Όταν είσαι ειλικρινής δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα και κανέναν.

Αναφερόμενοι στο κράτος, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, είχατε τη βοήθεια που θα θέλατε όλα αυτά τα χρόνια;

Ας είμαστε ειλικρινείς και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ουσιαστική βοήθεια δεν υπήρχε ποτέ. Όλα όσα δίνονται ή γίνονται, είναι ψίχουλα. Λένε πως ένα σωστό, λειτουργικό κράτος φαίνεται από το σύστημα Πρόνοιας που εφαρμόζει στην χώρα του. Αυτό δεν ισχύει για το δικό μας κράτος. Δεν επαιτούμε. Ζητάμε τα αυτονόητα.

Τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά το χώρο της αναπηρίας; Εκτός από προεκλογικές δεσμεύσεις και λόγια, που έμειναν μόνο λόγια του αέρα;

Να δημιουργήσει κατάλληλες δομές εκπαίδευσης, ουσιαστικής εκπαίδευσης, με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ούτως ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς να νοιώθουν ασφαλείς και ότι λαμβάνουν τη σωστή εκπαίδευση. Να δημιουργήσει ΣΥΔ (Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) για όλα τα παιδιά ΑμεΑ. Να δημιουργήσει πλαίσια στα οποία θα μπορούν οι γονείς να βρουν ψυχολογική υποστήριξη σε σταθερή βάση.

Να “τρέξει” προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών τυπικής ανάπτυξης  για το τι σημαίνει κάποιος να είναι Άτομο με Αναπηρία από την ηλικία του Νηπιαγωγείου. Να,να,να,να…ας μη γελιόμαστε…πολλά μπορεί να κάνει. Το θέμα είναι τι πραγματικά θέλει. Και δυστυχώς δεν θέλει.

Είδα τις πρόσφατες φωτογραφίες σας από την παρέλαση των παιδιών την 28η Οκτωβρίου και πόσο περήφανα μιλούσατε για αυτήν. Τι σας κάνει περήφανη καθημερινά στην επαφή σας με τα παιδιά;

Η περηφάνια μας ήταν απερίγραπτη εξαιτίας του γεγονότος ότι για όλους μας ήταν η πρώτη φορά που παίρναμε μέρος σε παρέλαση. Σπάνια κάποιο ειδικό σχολείο ή φορέας παρελαύνει οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ήταν για εμάς και τα παιδιά μας. Το ευχαριστηθήκαμε όλοι πάρα πολύ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Μ.Α.Ν.Α.; Τι ετοιμάζετε για τους επόμενους μήνες, που να μπορείτε να μας αποκαλύψετε;

Δεν αποκαλύπτουμε τίποτα (γελώντας και κάνοντας χιούμορ)…να μας παρακολουθείτε για να δείτε. Πάντως να είστε σίγουροι πως αυτά που θα ακολουθήσουν θα σας αφήσουν το λιγότερο…άφωνους!!!

Στιγμιότυπο από τον φετινό Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Μ.Α.Ν.Α. μαζί με τον τραγουδιστή Ματθαίο Γιαννούλη.
Στιγμιότυπο από τον φετινό Χριστουγεννιάτικο στολισμό του Μ.Α.Ν.Α.

Κοινωνικός αποκλεισμός και αναπηρία; Πως μπορεί να εξαλειφθεί;

Θέλουμε όλος ο κόσμος να αποδεχθεί τα Άτομα με αναπηρίες! Δεν πρέπει ούτε να τα αποφεύγει ούτε να τα φοβάται, είναι άνθρωποι σαν όλους εμάς με ανάγκη για φροντίδα, συντροφικότητα, αγάπη, είναι μέρος του συνόλου! Είναι μέρος του ανθρώπινου είδους, ας τα πλησιάσουν και ας ακούσουν τι έχουν να πουν. Θα εκπλαγούν από το πόση αληθινή αγάπη μπορούν να δώσουν χωρίς να ζητήσουν αντάλλαγμα. Ίσως το μόνο που μπορούν να ζητήσουν με τον τρόπο τους είναι αποδοχή. Ας δώσουν χώρο και στις οικογένειες που πολλές φορές δέχονται τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν είμαστε άρρωστοι για να “κολλήσουν”. Είμαστε απλώς ιδιαίτεροι!

Σύντομα θα γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρίες. Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σε όλους και ειδικά σε όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα της αναπηρίας;

Το μήνυμα είναι ένα και είναι το εξής (που είναι άλλωστε και το motto μας): Το αδύνατο από το δυνατό απέχει μόνο μια…συλλαβή

Μετά το πέρας της συνέντευξης μας, ζήτησα από την κα.Ελένη να διαβάσει το άρθρο μου “Θα έπρεπε να διδάσκεται η νοηματική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία; Η Διδάκτωρ Νεφέλη Ράντου απαντά!” και να μου δώσει ένα δικό της σχόλιο. Το μοιράζομαι αυτούσιο μαζί σας.

Λοιπόν άκου Ηλία μου σχετικά με το άρθρο σου έχω να σου δώσω το έξης παράδειγμα. Εμείς ως Κοιν. ΣΕΠ έχουμε το δικαίωμα να ανοίξουμε οποία επιχείρηση θέλουμε προς όφελος των ΑμεΑ. Μπορούν να εργάζονται και να μην χάνουν το επίδομα η τη σύνταξη τους. Η επιχείρηση που έχει το Μ.Α.Ν.Α. είναι το καφέ της.

Έχω λοιπόν προσλάβει ένα κορίτσι κωφό. Δεν μπορείς να φανταστείς το πόσο ρατσισμός υπάρχει απέναντι της. Έχω πελάτες που όταν είναι αυτή βάρδια δεν έρχονται ή όταν έρθουν την κοιτάνε με τέτοια λύπηση. Το κορίτσι το καταλαβαίνει. Εχθές λοιπόν το πρωί περνάνε οι κύριοι από έξω βλέπουν ότι είναι βάρδια η κοπέλα, δεν μπαίνουν μέσα. Εεε ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε. Τρέχω τους σταματώ και τους λέω «Σήμερα το Μ.Α.Ν.Α. θέλει να σας κεράσει καφέ ελάτε.»

Ήρθαν λοιπόν με πεσμένα μούτρα καθίσαν, τους έκανε καφέ, έκατσα και εγώ και τους έκανα μια όμορφη διάλεξη, όπως έμαθα στο χωριό μου τη Μάνη να κάνω, μου ζήτησαν συγνώμη και όλα καλά. Άρα η ενημέρωση και η εκπαίδευση για να υπάρχει σεβασμός και κοινωνική αποδοχή ξεκινά από τα σχολεία και την οικογένειά. Όταν με ρωτούν τι κάνετε στο Μ.Α.Ν.Α.  πάντα λέω «Δίνουμε αξία στα ΑμεΑ». Να είναι χρήσιμα στην κοινωνία μας. Θα το φωνάζω και θα παλεύω για αυτό. Άρα το άρθρο σου είναι σούπερ!

Το cafe του Μ.Α.Ν.Α.

*Μπορείτε να στηρίξετε το Μ.Α.Ν.Α. προσφέροντας λίγο από το χρόνο σας ή προσφέροντας υλικά και οικονομικά. ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ” IBAN ” ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Στοιχεία: ΜΠΟΡΩ,ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ,ΝΙΚΩ,ΑΞΙΖΩ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ
GR81 0172 0970 0050 9708 9804 606

Το SWIFT-BIC της Τράπεζας Πειραιώς είναι PIRBGRAA

**Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στο www.mana.com.gr  και στο Facebook στην ομάδα ΜΑΝΑ Κοιν.Σ.Επ – Σύλλογος ΑμεΑ.

***Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε επίσημα από το Μ.Α.Ν.Α. και με την άδεια των γονέων.

Συνέντευξη – επιμέλεια: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

 

Related posts

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ