Μη θυμηθείς, γιατί θα ξεχάσεις!

Μη θυμηθείς, γιατί θα ξεχάσεις!

Σύμφωνα με ερευνητές, η διαδικασία ανάκλησης μιας ανάμνησης έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνάμε κάποιες άλλες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που πραγματοποίησαν μία νέα μελέτη η προσπάθεια να θυμηθούμε ένα γεγονός, είναι ο λόγος που ξεχνάμε άλλα γεγονότα που έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μας.

Η βρετανική έρευνα, ρίχνει φως στα σκοτεινά μονοπάτια της μνήμης και αποτελεί μια εξήγηση του λόγου που μας κάνει να ξεχνάμε με ευκολία πράγματα που θυμόμασταν καλά για καιρό όπως π.χ. το τηλέφωνο ενός παλιού μας φίλου ή τον κωδικό της κάρτας μας.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας μια πληροφορία ταυτόχρονα διαγράφουμε από τον εγκέφαλο μας μια άλλη ανάμνηση. Φανταστείτε τον εγκέφαλο σαν ένα μεγάλο σκληρό δίσκο υπολογιστή που πρέπει να διαγράψουμε μέρος της μνήμης του για να κάνουμε χώρο για νέες πληροφορίες.

Ίσως δεν θα σας βοηθήσει τόσο…

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ πραγματοποίησαν τα πειράματα σε μικρή ομάδα εθελοντών (γύρω στα 20 άτομα) και στη συνέχεια προχώρησαν σε μαγνητική απεικόνιση του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές σε πρώτη φάση εντόπισαν τα “αποτυπώματα” συγκεκριμένων αναμνήσεων στο εγκέφαλο των εθελοντών και στη συνέχεια παρατήρησαν ότι η ανάκληση κάποιου γεγονότος εξασθενεί τη μνήμη κάποιων άλλων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία λέγεται “προσαρμοστική απώλεια μνήμης” και αποτελεί μια διαδικασία κατά την οποία το μυαλό μας “παραμερίζει” ή σκεπάζει κάποιες πληροφορίες της μνήμης του με σκοπό την ανάκληση κάποιας άλλης συγκεκριμένης πληροφορίας.  Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές το ότι ξεχνάμε είναι μια χρήσιμη διαδικασία που μας βοηθάει να… θυμηθούμε.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, αλλά απλώς καλύπτονται από νεότερες, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία οι παλαιότερες μνήμες εξασθενούν, όταν νέες πληροφορίες έρχονται να καταλάβουν τη θέση τους.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη δεύτερη θεωρία.

Σύμφωνα με άλλη παλιότερη μελέτη ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν χαλασμένο τηλέφωνο. Όπως μια φράση που καταλήγει αγνώριστη από παίκτη σε παίκτη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έτσι και ο εγκέφαλός μας αλλάζει τις αναμνήσεις μας κάθε φορά που τις ανακαλούμε στη μνήμη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι αναμνήσεις αλλάζουν κάθε φορά που τις επαναφέρουμε στη σκέψη μας. Κάθε φορά, δηλαδή που ανακαλούμε μια ανάμνηση, αυτό που θυμόμαστε δεν είναι το ίδιο το αρχικό συμβάν, αλλά αυτό που θυμηθήκαμε την προηγούμενη φορά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience.

Τα ευρήματά των ειδικών που πραγματοποίησαν το πείραμα σε μικρό αριθμό εθελοντών έδειξαν ότι η εσφαλμένη ανάκληση της θέσης ενός αντικειμένου τη δεύτερη μέρα επηρέασαν το πώς οι εθελοντές θυμούνταν τη θέση του αντικειμένου την τρίτη μέρα εξηγούν οι ειδικοί.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Related posts

Αν το φαγητό δεν αρέσει στο παιδί σας, του φτιάχνετε «το αγαπημένο του»;

5 φράσεις που οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν λένε ποτέ στον εαυτό τους

Η βόλτα με τον σκύλο σου βλάπτει την υγεία σας – Δείτε πώς