Mercedes τα 51 ασθενοφόρα που παραδίδονται στο ΕΚΑΒ για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας

Mercedes τα 51 ασθενοφόρα που παραδίδονται στο ΕΚΑΒ για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας

Επιπλέον 51 ασθενοφόρα παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ, καθώς υπογράφηκε την Τρίτη η σχετική σύμβαση με την εταιρεία η οποία θα τα προμηθεύσει.

Κομμάτι – κομμάτι λύνεται ο…γόρδιος δεσμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.

Τρεις εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, προσφεύγοντας και στη δικαιοσύνη τα οκτώ χρόνια στα οποία…σέρνεται ο διαγωνισμός.

“Νικητής” στο συγκεκριμένο σκέλος του διαγωνισμού και του ανταγωνισμού είναι η Mercedes, η οποία αναλαμβάνει να προμηθεύσει το ΕΚΑΒ με 51 νέα ασθενοφόρα για τις Περιφέρειες Κρήτης (25 οχήματα), Δυτικής Μακεδονίας (14 οχήματα), Βορείου Αιγαίου (δύο οχήματα) και Πελοποννήσου (δέκα οχήματα).

Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε την Τρίτη μεταξύ του ΕΚΑΒ και της εταιρείας Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, με την υπογραφή των συμβάσεων αυτών, ολοκληρώνεται μέρος της προμήθειας του διαγωνισμού για τις ανάγκες της κεντρικής υπηρεσίας και των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Ο διαγωνισμός, ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε, καθώς αφορούσε την προμήθεια 167 ασθενοφόρων οχημάτων και 19 κινητών μονάδων, αρχικού προϋπολογισμού 13.590.000 ευρώ και τις 13 Περιφέρειες.

Στις 15 Δεκεμβρίου υπογράφηκαν αντίστοιχες συμβάσεις για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις ακόμη Περιφέρειες.

Πιο συγκεκριμένα αφορούσαν τις Περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (14 οχήματα), Νοτίου Αιγαίου (οκτώ οχήματα), Ηπείρου (11 οχήματα) και Ιονίων Νήσων (έξι οχήματα) με συνολικό κόστος 2.333.740,50 ευρώ.

Συμβάσεις

Μέχρι σήμερα έχει συμβασιοποιηθεί η προμήθεια 90 ασθενοφόρων, συνολικού κόστους 5.385.555 ευρώ.

Εκκρεμεί η προμήθεια επιπλέον 96 οχημάτων και κινητών μονάδων για τις λοιπές πέντε Περιφέρειες, δηλαδή Αττικής (30 οχήματα και 15 Κινητές Μονάδες), Κεντρικής Μακεδονίας (εννέα οχήματα και τέσσερις κινητές μονάδες), Θεσσαλίας (13 οχήματα), Στερεάς Ελλάδας (δέκα οχήματα) και Δυτικής Ελλάδας (15 οχήματα).

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διοικητικές πράξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως η ένταξη της προμήθειας στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και συμφερότερους οικονομικούς όρους.

Εταιρείες

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν τρεις εταιρείες. Η Lancia/Jeep Hellas, η Citroen (είχε προμηθεύσει τα σημερινά ασθενοφόρα) και η Mercedes.

Στελέχη του ΕΚΑΒ επισημαίνουν ότι τα υπάρχοντα οχήματα (Citroen) έχουν περάσει…διά πυρός και σιδήρου και έχουν αντέξει από το 2004, διανύοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Έχει έρθει, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και η αντικατάστασή τους είναι επιβεβλημένη, καθώς πολλά από τα λειτουργούντα οχήματα είναι ταλαιπωρημένα και υφίστανται συχνές βλάβες.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες αυτοκινήτων που επικρατούν στον διαγωνισμό παραδίδουν φορτηγάκια (βαν), τα οποία στη συνέχεια διασκευάζονται από άλλες εταιρείες σε ασθενοφόρα.

Δ.Κ. / iatronet.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια