Μελανιάζουν τα άκρα σας; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Μελανιάζουν τα άκρα σας; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περίπου το 10% των ενηλίκων βλέπουν τον χειμώνα τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τους να ασπρίζουν και να μελανιάζουν κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με κρύο νερό ή όταν βγαίνουν απότομα στο κρύο από έναν θερμαινόμενο χώρο.

Οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από το φαινόμενο Raynaud, μία διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες των άκρων συσπώνται έντονα κατά την επαφή με το ψύχος, διακόπτεται προσωρινά η ροή του αίματος (ασπρίζουν) και μετά ξαναρχίζει, γι’ αυτό μελανιάζουν τα δάκτυλα.

Πιο ευαίσθητες στη συγκεκριμένη διαταραχή είναι οι γυναίκες, ενώ τα πρώτα επεισόδια συνήθως εκδηλώνονται στις ηλικίες 30-40 ετών, δημιουργώντας αρχικά υπόνοιες στους ασθενείς ότι πάσχουν από κάποια πάθηση της καρδιάς.

Το φαινόμενο Raynaud ωστόσο δεν έχει σχέση με την καρδιολογική υγεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι ιδιοπαθές (αγνώστου αιτιολογίας) ή να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη ασθένεια, όπως το σκληρόδερμα, ο ερυθηματώδης λύκος και η πολυαρτηρίτιδα.

Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιπλοκές στο φαινόμενο Raynaud, όπως η δημιουργία πληγών στις άκρες των δακτύλων.

Τα δακτυλικά έλκη προκαλούν πόνο και περιορίζουν τη λειτουργικότητα – κινητικότητα και είναι δυνατόν να επιμολυνθούν.

Τι πρέπει να κάνετε
-Αποφεύγετε το ψύχος και προστατεύετε τα άκρα με κατάλληλη ένδυση.
-Προσπαθήστε να γυμνάζεστε συστηματικά, γιατί η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνει την αγγειοσύσπαση.
-Μην καπνίζετε, γιατί η νικοτίνη συμβάλλει στην αγγειοσύσπαση.

Φαινόμενο Reynaud: Διάγνωση και Θεραπεία

Το φαινόμενο Raynaud χαρακτηρίζεται από μια προσωρινή σύσπαση των πολύ μικρών αρτηριών των άκρων (δάκτυλα χεριών, ποδιών, μύτη, αυτιά).

Η συχνότητα εμφάνισής του υπολογίζεται στο 4% του πληθυσμού και προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες. Το φαινόμενο Raynaud διαχωρίζεται σε νόσο Raynaud όταν δεν συσχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση και σε σύνδρομο Raynaud το οποίο συνδέεται με άλλες παθήσεις.

Τα επεισόδια εμφανίζονται πιο συχνά στα δάκτυλα των χεριών και ξεκινούν μετά από έκθεση στο κρύο ή κάποια δυνατή συγκίνηση. Το χρώμα των δακτύλων που προσβάλονται αλλάζει ανάλογα με τη φάση του αγγειόσπασμου: λευκό στην αρχική φάση του σπασμού, κυανό όταν ξεκινάει η λύση του και στο τέλος κατά την διαστολή των αγγείων κόκκινο. Η διάρκεια του επεισοδίου μπορεί να είναι από λίγα λεπτά έως ώρες. Εκτός από την αλλαγή του χρώματος τα επεισόδια μπορεί να συνοδεύονται από πόνο. δείτε περισσότερα 

www.onmed.gr

Related posts

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ