«Μεγαλύτερη απειλή τα ανθεκτικά μικρόβια από τον καρκίνο»

Η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα απ’ ό,τι ο καρκίνος, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Σε ομιλία του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσινγκτον, ο Τζωρτζ Όσμπορν είπε πως έως το 2050 θα χάνονται ετησίως 10 εκατομμύρια ζωές επειδή θα είναι πια αδύνατον να αντιμετωπισθούν συνηθισμένες λοιμώξεις, όταν ο καρκίνος σήμερα κοστίζει 8 εκατομμύρια ζωές.

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος τους θα είναι «τεράστιο» κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με την παγκόσμια οικονομία να επιβαρύνεται κατά τουλάχιστον 88 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε πως για να αναχαιτιστεί η κατάσταση, είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθούν νέες οικογένειες αντιβιοτικών και πρότεινε τη θέσπιση μεγάλων βραβείων για τις εταιρείες που θα βγάζουν νέα αντιβιοτικά.

Εισηγήθηκε επίσης τη θέσπιση βραβείων για όσες βρουν τρόπο ανίχνευσης επακριβώς του είδους του βακτηρίου που έχει ένας ασθενής και του αντιβιοτικού που μπορεί να το εξολοθρεύσει.

Η μικροβιακή αντοχή οφείλεται στην κατάχρηση αντιβιοτικών από τους πάσχοντες από ιώσεις, αλλά και στην χρήση τους στην κτηνοτροφία, που έχει σαν συνέπεια να μολύνονται οι άνθρωποι με μικρόβια που έχουν γίνει ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής και έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του προσδόκιμου επιβιώσεως του ανθρώπου. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση τους τα καθιστά ολοένα και πιο άχρηστα, αφού τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντοχή σε αυτά.

Η δε επινόηση νέων φαρμάκων έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη: έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από την τελευταία φορά που ανακαλύφθηκε μία νέα οικογένεια αντιβιοτικών και φαίνεται να επίκειται σύντομα η ανακάλυψη μιας νέας.

Αυτό οφείλεται στο τεράστιο κόστος της ανάπτυξής τους και στο ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα μικρόβια θα αρχίσουν να αναπτύσσουν αντοχή και σε όποια καινούργια επινοηθούν, κατά τον κ. Όσμπορν.

«Αν δεν λάβουμε άμεσα, παγκόσμια δράση, η μικροβιακή αντοχή θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα απ’ ό,τι είναι σήμερα ο καρκίνος», είπε στην ομιλία του.

Και συνέχισε: «Δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα υγείας, αλλά και ένα οικονομικό πρόβλημα. Το κόστος της απραξίας τόσο σε χαμένες ζωές όσο και σε χαμένα χρήματα, είναι υπερβολικά μεγάλο και ο πλανήτης πρέπει να συμφωνήσει σε μία κοινή στρατηγική.

»Το μήνυμά μου είναι ότι πρέπει να συνεργαστούν κυβερνήσεις και βιομηχανία με έναν ριζικά νέο τρόπο».
Πηγή : Web Only tanea.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια