Μαύρο πιπέρι και κουρκούμη – Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σώσει ζωές

Μαύρο πιπέρι και κουρκούμη – Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να σώσει ζωές

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν ανακαλύψει ότι το μαύρο πιπέρι και η κουρκούμη σε συνδυασμό μεταξύ τους θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ακόμα και για το καρκίνο του μαστού. Αν και η κουρκούμη είναι ένα ισχυρό φαρμακευτικό βότανο από μόνη της, όταν λαμβάνεται από το στόμα, έχει μια φτωχή βιοδιαθεσιμότητα (απορρόφηση). Έτσι, το μαύρο πιπέρι μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του καρκίνου, της φλεγμονής και της αγωνιστής λοίμωξης μέχρι και δύο χιλιάδες τοις εκατό.

Οφέλη για την υγεία του μαύρου πιπεριού και της κουρκουμίνης

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένωση του μαύρου πιπεριού που ονομάζεται πιπερίνη καταπολεμάει τον καρκίνο και σε συνδιασμό με την κουρκουμίνη έχουν 1.000 φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Χωρίς πιπερίνη, η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά είναι πολύ χαμηλή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Breast Cancer Research and Treatment Εφημερίδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κουρκουμίνη και η πιπερίνη, όταν συνδυάζονται, είναι σε θέση να στοχεύσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Η πιπερίνη και η κουρκουμίνη στην ένωσή τους έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν περισσότερο από 700 γονίδια, και μπορεί να αναστέλλουν τόσο τη δραστικότητα και τη σύνθεση της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX2) και 5-λιποοξυγενάσης (5-LOX), καθώς και άλλα ένζυμα που έχουν ενοχοποιηθεί για τη φλεγμονή.

Απώλεια βάρους: η κουρκούμη και το μαύρο πιπέρι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια του βάρους. Η πιπερίνη στο μαύρο πιπέρι είναι θερμογόνος δήναμη, που σημαίνει ότι αυξάνει το μεταβολισμό και αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται στο σώμα. Πιστεύεται επίσης να βοηθήσει να προκαλέσει μια αίσθηση πληρότητας.

Φυσικό αντικαταθλιπτικό. Οι δραστικές ενώσεις της κουρκούμίνης και του μαύρου πιπεριού έχουν καταπραϋντικά αποτελέσματα. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και αναστέλλουν τη μονοαμινοξειδάση, ένα ένζυμο το οποίο συνδέεται με την κατάθλιψη αν βρεθεί στον εγκέφαλο σε υψηλά επίπεδα.

Το μαύρο πιπέρι και η κουρκουμίνη μπορούν να προστεθούν στα περισσότερα τρόφιμα, ακόμα και σε φρέσκους χυμούς λαχανικών ή smoothies.

 

Επιμέλεια:Ελένη Μιχαλάκη

Related posts

3 αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη – Μία διαιτολόγος προτείνει

Δίαιτα των 15 ημερών: Ο γρήγορος τρόπος για να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα και να κάψεις το περιττό λίπος

Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πόσες μερίδες την ημέρα απειλούν την υγεία