Ματίνα Παγώνη: Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία δόση εμβολιασμού ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα παραλλαγή Kορονοϊού «Eris» – ΒΙΝΤΕΟ

Τον πλανήτη συγκλονίζει ο έντονος συναγερμός με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού με την ονομασία «Eris», η οποία έχει συναρπάσει 51 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τα πολλά κρούσματα που αναφέρονται στη χώρα μας εστιάζονται κυρίως στην Κρήτη, όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας του Ασθενούς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Ματίνα Παγώνη: Τα όσα δήλωσε στο MEGA

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε η κυρία Παγώνη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφέροντας πως η εξάπλωση αυτής της νέας παραλλαγής του κορονοϊού συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς η αυξημένη κυκλοφορία ταξιδιωτών μπορεί να επηρεάσει την εξάπλωση του ιού και προέβλεψε πιθανή αύξηση των κρουσμάτων στις επόμενες εβδομάδες. Τα λόγια της αυτά αντανακλούν την ανησυχία και τον αντίκτυπο που έχει η «Eris» στον τομέα του τουρισμού και την δημόσια υγεία της χώρας.

Αναφέρει δε πως η Eris «σε εμάς καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Πλέον η κατάσταση δεν καταλήγει στις ΜΕΘ:

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει αντανακλαστεί και στην κατάσταση των νοσοκομείων. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες, καθώς άνθρωποι με ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα χρειάζονται περίθαλψη και παρακολούθηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια θετική εξέλιξη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοσηλειών.

«Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη. Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε», ανέφερε.

Πιθανό το χρειαζόμαστε ξανά εμβόλιο:

Σε περίπτωση που η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίσει τον ανησυχητικό της ρυθμό, η επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, καθώς και η επιστροφή σε εσωτερικούς χώρους, αναδεικνύει την ανάγκη για αναθεώρηση των υφιστάμενων μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε την πιθανότητα επανεξέτασης της στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορονοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», τόνισε.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Καραντίνα για τουλάχιστον τέσσερις μέρες:

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό. Σε περίπτωση νόσησης από τον ιό, υπογράμμισε ότι απαιτείται απομόνωση για τέσσερις ημέρες, και μόνο αφού τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει πλήρως, είναι ασφαλές να συνεχίσει κάποιος τις διακοπές του.

Οι προφυλάξεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης και της συνείδησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τον ρόλο της ΕΙΝΑΠ στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Related posts

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Αυτός 78 ετών, εκείνη 72: Ηλικιωμένοι κλέφτηκαν στην Κρήτη και άφησαν γράμμα που εξηγούν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους