Λουί Μπράιγ. Έμεινε τυφλός στα 5 του αλλά έφερε φως στο σκοτάδι όσων έχουν το ίδιο πρόβλημα

Σε ηλικία τριών ετών βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων απαραίτητων για τους ιππείς. Τραυματίστηκε τότε από ένα αιχμηρό αντικείμενο. Το μάτι του μολύνθηκε αλλά στη συνέχεια η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο μάτι.

Επί δύο χρόνια οι γιατροί προσπάθησαν χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα. Τελικά σε ηλικία πέντε χρόνων έμεινε τυφλός.
Μιλάμε για τον Λουί Μπράιγ (Louis Braille) ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray) κοντά στο Παρίσι. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά. Ο Μπράιγ όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά.

Παρόλο που δεν ήταν σε θέση να δει καθόλου, διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εμπνεύστηκε από τη στρατιωτική κρυπτογράφηση του Charles Barbier του γαλλικού στρατού, ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα μπορούσε να επιτρέψει στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρόνων.

Όταν παρουσίασε τη μέθοδό του, άλλοι έδειξαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.

Ο Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και βρήκε τρόπο ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική. Εφηύρε ακόμα και μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν, όπως και οι βλέποντες.

Το 1829 ο Λουδοβίκος Μπράιγ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς».

Το σύστημα Μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές.

Η απλότητα της ιδέας επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα σε μορφή τέτοια ώστε χιλιάδες τυφλοί άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες. Χάρη σε αυτό, τυφλοί μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται μαζί με τους συνομηλίκους τους, καθώς και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους εξίσου εύκολα με οποιοδήποτε άτομο μπορεί να δει.

Ο Λουί Μπράιγ πέθανε σε ηλικία 43 ετών, στις 6 Ιανουαρίου 1852. Το έργο του αναγνωρίστηκε όσο ζούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Στη μνήμη του η 4η Ιανουαρίου κάθε χρόνου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Braille. Είναι η ημέρα αναγνώρισης της συνεισφοράς του Louis Braille στη βοήθεια των τυφλών και των ατόμων με δυσκολία στο διάβασμα και τη γραφή.

 

 

catisart.gr

Related posts

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ