Κριστίνα Γκρίμι: Η δολοφονία της αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της δόξας

Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μία νεαρή, Aμερικανίδα τραγουδίστρια που είχε γίνει διάσημη από το YouTube και τη συμμετοχή της το 2014 στο τηλεοπτικό σόου «The Voice», έπεφτε νεκρή από τις σφαίρες ενός «μάλλον διαταραγμένου» θαυμαστή της.

Η Κριστίνα Γκρίμι ήταν μόλις 22 ετών και σκοτώθηκε λίγα λεπτά αφότου κατέβηκε από τη σκηνή όπου μόλις είχε ολοκληρώσει την τελευταία, όπως απεδείχθη, εμφάνισή της, για να υπογράψει αυτόγραφα για τους θαυμαστές της.

Δράστης της δολοφονίας ήταν ένας 27χρονος, ο Κέβιν Τζέιμς Λόιμπλ, ο οποίος την πυροβόλησε τη στιγμή που εκείνη είχε ανοίξει διάπλατα τα χέρια της για να τον αγκαλιάσει.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο δράστης αφαιρούσε και τη δική του ζωή, καθώς ο αδελφός της νεαρής κοπέλας, Μάρκους, του όρμησε για να τον αφοπλίσει.

Ο 27χρονος είχε οδηγήσει 170 χιλιόμετρα από το σπίτι του, στο Σαιντ Πίτερσμπεργκ, έως το Ορλάντο για ένα και μόνο σκοπό: να σκοτώσει το νεαρό κορίτσι, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Ορλάντο Τζων Μάινα. Γιατί; «Μάλλον ήταν ένας διαταραγμένος θαυμαστής», απάντησε, προσθέτοντας ότι οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες.

Οι δύο «φυλές» της εμμονής

Η δόξα έχει μία σκοτεινή πλευρά, η οποία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τα ναρκωτικά, τις διαλυμένες σχέσεις και τις χρεοκοπίες. Υπάρχει κάτι που είναι ακόμα πιο τρομακτικό: η ευαλωτότητα που πηγάζει από τους θαυμαστές οι οποίοι παθιάζονται με το είνδαλμά τους, γράφει η εφημερίδα «Washington Post».

Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος δρ Τζων Ντ. Μουρ, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τον εμμονικό θαυμασμό, ζούμε σε έναν κόσμο λατρείας των διασήμων, η οποία όταν μιλάμε για ψυχικώς υγιείς ανθρώπους δύσκολα θα γίνει επιζήμια.

Όταν όμως κάποιος πάσχει από πρόβλημα ψυχικής υγείας, η λατρεία του μπορεί να διαφύγει από τα όρια και να γίνει κάτι περισσότερο: το επίκεντρο της ζωής του – και αυτό μερικές φορές οδηγεί στη βία.

Ο δρ Μουρ, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ανθρώπινης Συμπεριφοράς & Επιστημών Υγείας στο Αμερικανικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο (AMU), λέει ότι η υπερβολική λατρεία για τους διασήμους μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: στην ιδεοψυχαναγκαστική αγάπη και στην ερωτομανία.

Η ιδεοψυχαναγκαστική αγάπη -εξηγεί- είναι η ανάπτυξη έντονων ερωτικών συναισθημάτων για έναν άγνωστο και διάσημο άνθρωπο, τον οποίο ο πάσχων αρχίζει να παρακολουθεί διότι αισθάνεται ότι έχει προσωπική σύνδεση μαζί του.

Η ερωτομανία είναι πολύ πιο ακραία και χαρακτηρίζεται από την ψευδαίσθηση ότι ο διάσημος με κάποιον τρόπο ανταποκρίνεται σε αυτά τα συναισθήματα και ότι χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (π.χ. τις ειδήσεις ή τα τραγούδια του) για να επικοινωνεί έμμεσα μαζί του.

«Στην περίπτωση της ερωτομανίας, και πάλι ο ασθενής αισθάνεται έντονη σύνδεση με τον διάσημο, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ίνδαλμά του τον παραγκωνίζει», λέει ο δρ Μουρ.

«Τα email που μένουν δίχως απάντηση, τα μηνύματα στο Facebook που δεν απαντώνται, τα σχόλια στο Instragramπου διαγράφονται είναι γι’ αυτόν ενδείξεις παραγκωνισμού. Σε τέτοια περίπτωση αισθάνεται μείωση, απόρριψη, αδιαφορία και να αρχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ινδάλματός του. Στο τέλος, μπορεί να γίνει και βίαιος».

Ο δρ Μουρ προσθέτει πως σχεδόν σε όλους τους διαταραγμένους θαυμαστές των διασημοτήτων υπάρχει ιστορικό αλλεπάλληλων προσπαθειών άμεσης επικοινωνίας με τα ινδάλματά τους. «Δεν μιλάμε για κάτι που συμβαίνει μία φορά, αλλά για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά», διευκρινίζει.

Ένα γράμμα ή email από έναν θαυμαστή που εκφράζει την αγάπη του μπορεί να μην είναι ανησυχητικό, συνεχίζει. Ωστόσο το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο email, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.

Και αν η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, μόνη λύση είναι η προσωπική φύλαξη. Λέγεται ότι ο ράπερ 50 Cent πληρώνει κάθε χρόνο 1 εκατομμύριο δολάρια στην ασφάλειά του, ενώ η Μπιγιονσέ δεν έρχεται σχεδόν ποτέ σε άμεση επαφή με τους θαυμαστές της.

Από τον Λένον στην Μπούλοκ

Η ιστορία των διασήμων που έχασαν την ψυχική τους γαλήνη και ηρεμία, τραυματίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από παθιασμένους θαυμαστές, υποδηλώνει ότι μάλλον έχουν δίκιο.

Ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ήταν παθιασμένος με τους Μπητλς το 1980 όταν σκότωσε τον Τζων Λένον έξω από ένα κτήριο διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Τζων Χίνκλεϋ προσπάθησε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν νομίζοντας ότι έτσι θα εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, ενώ η ηθοποιός Ρεμπέκα Σέφερ ήταν 21 ετών το 1989, όταν δολοφονήθηκε στην εξώπορτα του σπιτιού της από έναν φανατικό θαυμαστή ο οποίος την παρακολουθούσε επί τρία χρόνια.

Το 1993, εξ άλλου, η διάσημη αθλήτρια του τένις Μόνικα Σέλες δέχθηκε μαχαιριά στην πλάτη από έναν φανατικό θαυμαστή της μεγάλης αντιπάλου της, της Στέφι Γκραφ.

Ο θρύλος της αμερικανικής τηλεόρασης Ντέιβιντ Λέτερμαν υπέστη χρόνια συνεχούς παρακολούθησης από φανατική θαυμάστριά του η οποία τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 34 μηνών, ενώ ένας φανατικός θαυμαστής της «βασίλισσας της ποπ» Μαντόνα προσπάθησε να μπει στο σπίτι της σκαρφαλώνοντας στον τοίχο. Η δε ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ βρήκε το 2014 μέσ’ τη μαύρη νύχτα τον δικό της θαυμαστή έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου της.

Τέλος, η Ριάνα, η Γκουϊνεθ Πάλτροου, η Τέιλορ Σουϊφτ, η Σελένα Γκόμεζ, ο Άνταμ Λεβίν των Maroon 5 και δεκάδες άλλοι διάσημοι χρειάσθηκαν προστασία για να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους stalkers, όπως αποκαλούνται οι εμμονικοί θαυμαστές που παρακολουθούν τα ινδάλματά τους.

Η Κριστίνα

Η Κριστίνα Γκρίμι είχε γεννηθεί το 1994 και από τα έξι της χρόνια το όνειρό της ήταν να γίνει τραγουδίστρια. Την ανακάλυψαν οι χρήστες του YouTube όταν το 2009, σε ηλικία 15 ετών, άρχισε να αναρτά τις δικές της εκδοχές διάσημων τραγουδιών.

Το 2014 συμμετείχε στο αμερικανικό «The Voice». Στην οντισιόν της και οι τέσσερις κριτές γύρισαν τις καρέκλες τους, ενώ τελικά τερμάτισε τρίτη.

Πηγή :  tanea.gr

Related posts

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα