Κρίσιμες ώρες για τον Πέτρο Τατσόπουλο: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο – Διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

Ο Πέτρος Τατσόπουλος κατέρρευσε στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής του Alpha. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του. Ο πρώην βουλευτής διαγνώσθηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής.

Εσπευσμένα στο χειρουργείο με διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

Εμφραγμα υπέστη ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος ενώ βρισκόταν στον «αέρα» εκπομπής στον Alpha. Ο πρώην βουλευτής ήταν καλεσμένος στο «Εκτός Γραμμής» με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και θα μιλούσε για το Προσφυγικό.

Ξαφνικά και ενώ ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν στον «αέρα», ζήτησε να αποχωρήσει. Κι αυτό γιατί ένιωσε έναν έντονο πόνο στο στήθος, με τον Τάκη Χατζή να του προσφέρει νερό και να δίνει διάλειμμα.

Κατευθείαν έφτασε ασθενοφόρο στις εγκαταστάσεις του Alpha και ο κ. Χατζής είπε: «Είχαμε τη λιποθυμία του κ. Τατσόπουλου, είναι μαζί του ο γιατρός και για όσους ανησυχούν είναι καλά».

Τελικά όπως διαπίστωσαν οι ιατροί στο Ιπποκράτειο όπου μεταφέρθηκε, ο κ. Τατσόπουλος έχει διαχωριστικό ανεύρυσμα. Εχει διασωληνωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εισαχθει στο χειρουργείο από λεπτό σε λεπτό για καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Διαχωρισμός αορτής – Διαχωριστικό ανεύρυσμα

Ο διαχωρισμός της αορτής αποτελεί την πιο επείγουσα καταστροφική πάθηση που μπορεί να αντιμετωπίσει η σύγχρονη Καρδιοχειρουργική και απαιτεί εξειδικευμένη Καρδιοχειρουργική Ομάδα, επειδή παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή προεγχειρητική αλλά και περιεγχειρητική θνητότητα. Η συχνότητα της νόσου είναι 5-30 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ανά έτος.

Ανατομικά η αορτή δεν είναι απλά ένας αγωγός αιματικής ροής αλλά αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύστημα χιτώνων: τον έσω χιτώνα, ο οποίος περιλαμβάνει το ενδοθήλιο και τη βασική μεμβράνη, το μέσο χιτώνα και τον έξω χιτώνα ο οποίος περιλαμβάνει τα τροφικά αγγεία και νεύρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι χιτώνες αυτοί είναι στερεά συνδεμένοι μεταξύ τους. Όταν όμως επέλθει λύση της συνεχείας του ενδοθηλίου σε κάποιο σημείο (intimal tear) ή συμβεί ενδοτοιχωματική αιμορραγία, τότε μπορεί η απότομη είσοδος του αίματος ανάμεσα στους χιτώνες και κυρίως ανάμεσα στο μέσο και έξω χιτώνα να προκαλέσει ορθόδρομο (σύμφωνα με τη φυσιολογική φορά του αίματος) ή παλίνδρομο διαχωρισμό του αρτηριακού τοιχώματος. Η συνηθέστερη θέση αρχικής ρήξης του έσω χιτώνα εντοπίζεται στην ανιούσα αορτή, περίπου τρία εκατοστά πάνω από τον αορτικό δακτύλιο (57%). Η δεύτερη πιο συχνή εντόπιση της αρχικής ρήξης του έσω χιτώνα είναι αμέσως μετά την έκφυση της αριστεράς υποκλειδίου (28%). Ο διαχωρισμός δημιουργεί δύο αυλούς: τον αληθή και τον ψευδή αορτικό αυλό. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα από το ψευδή αυλό μπορεί να προκληθεί και δεύτερη ή και περισσότερες ρήξεις του έσω χιτώνα με αποτέλεσμα την επανείσοδο (reentry) του αίματος από τον ψευδή αυλό στον αληθή με παράλληλη αποκατάσταση της περιφερικής κυκλοφορίας και της αιμάτωσης των αντίστοιχων οργάνων.

Τα περισσότερα εκλυτικά αίτια δημιουργίας των αορτικών ανευρυσμάτων και κυρίως η υπέρταση, μπορεί να προκαλέσουν και το διαχωρισμό της αορτής με αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου του αορτικού αυλού και τη δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος.

.

Related posts

Ετοιμοθάνατη 36χρονη βρήκε δότη ήπατος τον σύντροφό της αλλά οι γιατροί της είπαν όχι – Το μοιραίο λάθος που έκανε – ΦΩΤΟ

Δεν το ήξερε κανείς: Αυτή η Ελληνική φυλή είναι η κορυφαία στον κόσμο

70χρονος βρήκε 1.900 ευρώ σε ΑΤΜ , έκανε το λάθος να τα πάρει και το μετάνιωσε πικρά όταν τον είδαν στη κάμερα