Κρεμμύδι: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία-ΦΩΤΟ

Η έντονη γεύση του δεν ταιριάζει σε όλους, τα κρεμμύδια αποτελούν εντούτοις ένα από τα πιο μελετημένα από τους επιστήμονες λαχανικά για τη συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Δείτε παρακάτω 5 βασικά οφέλη από την τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών:

Γεύση χωρίς θερμίδες: Αποτελούν ιδανικό τρόπο για να νοστιμίσετε τα φαγητά σας χωρίς να βλάπτετε την υγεία σας. Τα κρεμμύδια προσφέρουν ήπια πικάντικη γεύση, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, θειικών ενώσεων, φλαβονοειδών και φυτοχημικών. Δεν έχουν αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά και δίνουν μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα.

Ωφελούν την καρδιά: Δεν περιέχουν χοληστερίνη, η οποία βλάπτει τις αρτηρίες και προκαλεί αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αντίθετα, τα φυτοχημικά των κρεμμυδιών μπορούν ακόμη και να μειώσουν την ποσότητα της LDL ή κακής χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα επίπεδα κακής χοληστερόλης μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% χωρίς να επηρεαστούν τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου: Μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Guelph, έδειξε ότι τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουερσετίνης και ανθοκυανινών. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα κρεμμύδια σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα, ενεργοποιούν μονοπάτια που ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο, προωθούν ένα δυσμενές περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους και διαταράσσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Καλά βακτήρια: Λόγω της πρεβιοτικής ίνας, γνωστής ως ινουλίνη, που περιέχουν, τα κρεμμύδια βοηθούν στη διατήρηση των «καλών βακτηρίων» στο έντερο. Περιέχουν επίσης φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και καταστέλλουν την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου: Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν κρεμμύδια, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια ουσία στο εκχύλισμα κρεμμυδιού (Allium cepa) μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη σαφής, εικάζεται ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις θειούχες ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Με πληροφορίες από Medical Daily

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related posts

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή