Κορονοϊός : Μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας εξηγεί ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

A medical technologist tests a respiratory panel at Northwell Health Labs, where the same test will be used on the COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus, after being authorized to begin semi-automated testing by the US Food and Drug Administration (FDA) in Lake Success, New York, U.S., March 11, 2020. REUTERS/Shannon Stapleton

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία δεν είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση χάρη στα μέτρα, υπάρχει όμως μεγάλος πανικός από όλους όσοι ζητούν να κάνουν το τεστ. Αυτό προσπαθούμε να το σταματήσουμε για να έχουμε τεστ για αυτούς που το χρειάζονται»

Για την εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με τον κοροναϊό, καθώς και την εξάπλωση και αντιμετώπισή του μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία δεν είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση χάρη στα μέτρα, υπάρχει όμως μεγάλος πανικός από όλους όσοι ζητούν να κάνουν το τεστ. Αυτό προσπαθούμε να το σταματήσουμε για να έχουμε τεστ για αυτούς που το χρειάζονται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοτανίδου προσπαθώντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Όπως εξήγησε «υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα που είναι ήπια με πυρετό για αρκετές ημέρες» εξηγώντας ότι «δεν θα πρέπει να ανησυχεί κάποιος γι’ αυτό. Θα πρέπει να ανησυχεί όταν έχει δύσπνοια, ταχύπνοια και νιώθει ότι δεν του φτάνει ο αέρας. Τα συμπτώματα δύσπνοιας και χαμηλού οξυγόνου είναι τα ανησυχητικά».

Μιλώντας για την αντιμετώπιση των βαρέων κρουσμάτων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είπε ότι «ανάλογα με τη βαρύτητα δοκιμάζουμε διάφορα αντιϊικά φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σε Κίνα, ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης. Είμαστε προετοιμασμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή».

Πότε μεταδίδουν τον ιό οι ασυμπτωματικοί

Η κυρία Κοτανίδου εξήγησε ότι «αυτοί που είναι ασυμπτωματικοί (σ.σ. φορείς του ιού), συνήθως όταν πλησιάζουν προς τα συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό».

«Από αυτά που έχουμε δει από τη βιβλιογραφία και τα κρούσματα, συμπτώματα εμφανίζονται 4-7 μετά την προσβολή από τον κοροναϊό. Αυτές είναι οι επικίνδυνες ημέρες από όταν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Μπορεί να νοσήσει κάποιος για δεύτερη φορά;

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει εκ νέου, αφού νοσήσει για πρώτη φορά εξήγησε ότι «δεν έχουμε σαφή επιστημονική απάντηση γι’ αυτό. Η γνώμη των περισσότερων είναι ότι δεν μπορεί να νοσήσει ξανά. Υπάρχουν όμως και αναφορές αμφιλεγόμενες. Κατά 99,9% δεν ξανακολλάει καθώς αναπτύσσονται αντισώματα όταν κάποιος έχει νοσήσει».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε φτάσει την κορύφωση» της κρίσης του κοροναϊού λίγο πριν το Πάσχα.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια