«Κληρονομιά» από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ παχυσαρκία και τσιγάρο!

«Κληρονομιά» από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ παχυσαρκία και τσιγάρο!

Η κατάθλιψη, η παχυσαρκία και το κάπνισμα μπορεί να μοιάζουν με σύγχρονα προβλήματα, αλλά ίσως προκαλούνται από γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ.

Μία νέα, μεγάλη μελέτη αποκαλύπτει ότι οι νεαντερτάλιοι άνθρωποι, που έζησαν στην παλαιολιθική εποχή και εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά πριν από 39.000 χρόνια, έχουν αφήσει μια γενετική «κληρονομιά» η οποία μας ακολουθεί έως σήμερα.

Η «κληρονομιά» αυτή επηρεάζει πολλά χαρακτηριστικά της υγείας, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, κατάθλιψης και τις πιθανότητες να εθιστεί κάποιος στα τσιγάρα.

Αν και τα ευρήματα αυτά μοιάζουν πρωτόγνωρα, οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 2010 ότι το 1% έως 4% του γενετικού υλικού (DNA) του σύγχρονου Ευρωπαίου προέρχεται από τους Νεάντερταλ.

Αυτό που δεν ήξεραν έως τώρα ήταν αν και τι είδους επιδράσεις έχει το «παλαιολιθικό» DNA.

Την απάντηση δίνει η πρώτη μελέτη του είδους, στην οποία συγκρίθηκε απ’ ευθείας το νεαντερτάλιο DNA με το ιατρικό ιστορικό 28.000 ανθρώπων.

«Το κύριο εύρημά μας είναι ότι το νεαντερτάλιο DNA ασκεί μικρές αλλά εμφανείς επιδράσεις σε πολλά κλινικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ευρέως φάσματος ανοσολογικών, δερματολογικών, νευρολογικών, ψυχιατρικών και αναπαραγωγικών ασθενειών», δήλωσε ο δρ Τζων Κάπρα, επίκουρος καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο Τένεσι.

Μερικές από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις προκάλεσαν έκπληξη στους ερευνητές, με πιο χαρακτηριστικό το εύρημα ότι ορισμένα τμήματα του νεαντερτάλιου DNA φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη.

Άλλες συσχετίσεις επιβεβαίωσαν προγενέστερες θεωρίες, όπως ότι το νεαντερτάλιο DNA καθορίζει έως ένα βαθμό την αντοχή του δέρματος στον ήλιο.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι όντως υπάρχουν νεαντερτάλια γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μιας προκαρκινικής δερματοπάθειας που λέγεται ακτινική υπερκεράτωση και οφείλεται στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Βρέθηκαν επίσης γονίδια που επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλα που ασκούν ψυχιατρικές και νευρολογικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το είδος των συσχετίσεων που αποκάλυψε η μελέτη υποδηλώνει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι διατηρούν τμήματα του νεαντερτάλιου DNA τα οποία πιθανώς παρείχαν προσαρμοστικά πλεονεκτήματα πριν από σχεδόν 40.000, όταν μετανάστευαν σε νέα περιβάλλοντα μακριά από την Αφρική, όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, το κλίμα και τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας ήταν διαφορετικά.

Εν τούτοις, πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτά δεν συνιστούν πλεονέκτημα στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά μειονέκτημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία νεαντερτάλια μεταλλαγή που αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος. Το χαρακτηριστικό αυτό πιθανώς ήταν σωτήριο για τους μακρινούς προγόνους μας, καθώς θα βοηθούσε τις πληγές τους να επουλώνονται πιο γρήγορα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, είναι καταστροφικό, διότι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, πνευμονικής εμβολής και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μακρινοί πρόγονοί μας, οι Homo Sapiens, διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ καθώς αυτοί μετανάστευαν μακριά από την Αφρική πριν από 60.000 έως 50.000 χρόνια, και ότι έως την πλήρη επικράτηση του Homo Sapiens τα δύο είδη συνυπήρχαν.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον και δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science».

Πηγή : tanea.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια