Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου… πάρε το φαγητό από το χέρι μου

 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου… πάρε το φαγητό από το χέρι μου

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Cornell και του Groningen, ο καθρέφτης μπορεί να μετατραπεί σε εκείνο το εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά το θέμα του φαγητού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Cornell, η έρευνα πραγματοποιήθηκε με στόχο την προώθηση λύσεων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η παρουσία ενός καθρέφτη στο δωμάτιο που τρώμε, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων.

Για να καταλήξει στο ανωτέρω συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα κάλεσε 185 προπτυχιακούς φοιτητές να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα. Η μία ομάδα έφαγε κεικ σοκολάτας και η άλλη, φρουτοσαλάτα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη γεύση των τροφίμων σε ένα δωμάτιο που είτε είχε είτε δεν είχε καθρέφτη.

Η ομάδα που έφαγε το κέικ σοκολάτας σε ένα δωμάτιο με καθρέφτη, το αξιολόγησε ως λιγότερο νόστιμο σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωσε το κέικ σε ένα δωμάτιο χωρίς καθρέφτη. Όσον αφορά την ομάδα που έφαγε φρουτοσαλάτα, δεν υπήρχαν διαφορές στην αξιολόγηση της γεύσης της, είτε αυτή καταναλώθηκε σε ένα δωμάτιο με καθρέφτη, είτε σε ένα δωμάτιο χωρίς καθρέφτη.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ata Jami εξηγεί: “Μία ματιά στον καθρέφτη λέει στους ανθρώπους κάτι περισσότερο από τη σωματική τους εμφάνιση. Τους επιτρέπει να βλέπουν τους εαυτούς τους αντικειμενικά και τους βοηθά να κρίνουν τους εαυτούς τους με τον ίδιο τρόπο που κρίνουν τους άλλους”.

Η ερευνητική ομάδα λέει πως οι καθρέφτες μπορούν να ωθήσουν τους ανθρώπους να συγκρίνουν και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα της ορθότητας. Η παρουσία ενός κατόπτρου επάγει μία δυσφορία και μειώνει την αντιληπτική γεύση των ανθυγιεινών τροφίμων. Το να τρώμε υγιεινά δεν προκαλεί καμία ενόχληση και, ως εκ τούτου, ο καθρέφτης δεν αλλάζει τη γεύση των υγιεινών τροφίμων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τοποθέτηση ενός καθρέφτη σε χώρους εστίασης, κάνει τους επισκέπτες να βλέπουν τους εαυτούς τους όταν τρώνε. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τα άτομα και για τα εστιατόρια, ώστε να ακολουθούν πιο υγιεινές διατροφικές πρακτικές.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Related posts

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα