Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα;

Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα;

Πόδια κουρασμένα, πρησμένα, με αίσθημα βάρους, καψίματος και πόνο; Αν σας ταλαιπωρούν αυτού του είδους τα συμπτώματα τότε ίσως ο ένοχος να είναι η φλεβίτιδα.

Αυτή η βλάβη που δημιουργείται όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά μέσα στο περίπλοκο φλεβικό σύστημα μπορεί και να γίνει επικίνδυνη στην περίπτωση που δημιουργηθούν θρομβώσεις, δηλαδή όταν μένει στάσιμο το αίμα μέσα στις φλέβες, πήζει και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ομαλά. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές φλέβες αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιφανειακές θρομβοφλεβίτιδες.

Για να ενισχύσετε την υγεία των ποδιών σας βεβαιωθείτε ότι:

  • Κρατάτε τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματά σας σε κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας.
  • Πλύνετε τα πόδια σας κάτω από κρύο νερό  στο μπάνιο ή στο ντους, τρίβοντας από τους αστραγάλους προς τα επάνω.
  • Ξεκουραστείτε με τα πόδια σας σηκωμένα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του φλεβικού σας συστήματος θα πρέπει να γίνει από έναν εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος κα κυρίως θα σας εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης .

Αξίζει να γνωρίζετε πως σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις οι οποίες μας επιτρέπουν με ακρίβεια να εντοπίσουμε όλα τα πιθανά προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία των φλεβών σας.

Ο υπέρηχος doppler, το υπερηχοφράφημα duplex, η ρεογραφία ανάκλασης φωτός και η φλεβογραφία είναι μερικές από τις εξετάσεις που μπορούν να μας αποκαλύψουν  άμεσα πως λειτουργεί το φλεβικό σας σύστημα.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών γίνεται πλέον ανώδυνα και αναίμακτα χάρη στη νέα γενιά laser με ενδοφλεβικό laserELVeS® PainLess. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές ενώ συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας. Παράλληλα επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία.

Νικόλαος Τσεκούρας , MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

Ιστοσελίδα: http://www.dr-tsekouras.gr/

 

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι