Η εικονική πραγματικότητα καταπραΰνει την κατάθλιψη

Η εικονική πραγματικότητα καταπραΰνει την κατάθλιψη

Μία πειραματική θεραπεία στην οποία οι ασθενείς «βυθίζονται» στον εικονικό κόσμο ενός παιδιού που κλαίει γοερά, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε 15 ασθενείς, οι οποίοι φόρεσαν μία ειδική συσκευή στο κεφάλι (headset) και πρώτα βρέθηκαν στο σώμα ενός ενήλικα που παρηγορούσε το παιδί, ενώ στη συνέχεια «έγιναν» οι ίδιοι το παιδί.

Στην πρώτη περίπτωση είχαν απομνημονεύσει λόγια παρηγοριάς, με τα οποία ζητούσαν από το παιδί να θυμηθεί κάποια εποχή που ήταν πολύ ευτυχισμένο και να σκεφθεί ένα άτομο που το αγαπάει.

Στην δεύτερη, όταν ήταν οι ίδιοι το παιδί, άκουγαν μαγνητοφωνημένο τον εαυτό τους να τους λέει τα παρηγορητικά λόγια, ενώ έβλεπαν απέναντί τους ένα εικονικό πρόσωπο.

Το όλο πείραμα βασίσθηκε στα ευρήματα προγενέστερων μελετών που έδειξαν πως όταν υποκαθίσταται το αληθινό σώμα ενός ατόμου από ένα εικονικό, τυπικά δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το άτομο είναι πλέον «ιδιοκτήτης» του εικονικού σώματος και έτσι αποκόπτεται πλήρως από τον δικό του, αληθινό κόσμο και αυτο-εικόνα και ενσωματώνεται στον εικονικό.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) στην «Ανοικτή Βρετανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής» (BJPO), οι ασθενείς της μελέτης είχαν ηλικία 23 έως 61 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 32 χρόνια).

Τέσσερις από αυτούς είχαν ένα ή δύο προγενέστερα επεισόδια κατάθλιψης, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν κατά μέσον όρο τέσσερα επεισόδια.

Οκτώ από τους ασθενείς είχαν παρουσιάσει το πρώτο επεισόδιο στο τέλος της εφηβείας, πέντε όταν ήταν 20άρηδες και δύο όταν ήταν 30άρηδες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η εναλλαγή των ρόλων του «παρηγορητή» και του «παρηγορούμενου» είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η σοβαρότητα της κατάθλιψης και η αυτο-επικριτική διάθεση εννέα ασθενών, ενώ αυξήθηκε σημαντικά η συμπονετική διάθεση προς τον εαυτό τους.

Μάλιστα οι βελτιώσεις αυτές ήταν εμφανείς ακόμα και ένα μήνα έπειτα από το τέλος της πειραματικής θεραπείας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γράφουν οι ερευνητές, διότι η αυξημένη αρνητική αυτοκριτική είναι ένα από τα εμπόδια στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

«Η αυξημένη αρνητική αυτοκριτική εμποδίζει τα θετικά συναισθήματα, ιδίως όσα σχετίζονται με την αυτο-συμπόνοια… η οποία αποτελεί φυσικό ρυθμιστή της ψυχικής διάθεσης, των αισθημάτων αυτοαξίας και της κοινωνικής συνεκτικότητας», εξηγούν.

Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα ενός ερευνητικού προγράμματος του UCL που εξετάζει τις δυνητικές χρήσεις της εικονικής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων.

Πηγή : tanea.gr

Related posts

Αυτό που θα ξυπνήσεις στη γυναίκα, αυτό θα πάρεις…

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αναμένεται αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών – Πώς να προφυλαχθείτε

Αποτρίχωση με λέιζερ: Τι είναι και πως να προφυλαχτείτε από τις επιπλοκές