Εικόνες που αποτοξινώνουν από το κάπνισμα

Εικόνες που αποτοξινώνουν από το κάπνισμα

Ένα μήνυμα αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν συνοδεύεται από εικόνα και κείμενο, κυρίως όταν η ουσία του σχετίζεται με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος. Πιστεύετε ότι λίγες σκληρές εικόνες πάνω στα πακέτα τσιγάρων έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν τους καπνιστές από τον εθισμό;

Οι διαφημίσεις που στηρίζονται σε γραφικά είναι πιο πιθανό να κάνουν τους νέους καπνιστές να αντιληφθούν τους κινδύνους του καπνίσματος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Washington. Όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, οι προειδοποιήσεις είναι πιο πειστικές όταν αναπαρίστανται σε εικόνες που συνοδεύονται από κείμενο. Εικόνες με ανθρώπους που πεθαίνουν σε νοσοκομειακά κρεβάτια, ουλές προσώπου, σαπισμένα δόντια και μη υγιή μέλη του σώματος ασκούν στους θεατές, τη δύναμη που μεταφέρει μόνο η πραγματικότητα.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι όταν οι κίνδυνοι του καπνίσματος αναπαριστώνται, κάνουν επίκληση στο συναίσθημα του αποδέκτη χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν αμέσως τα κίνητρά του. Τον θέτουν ωστόσο σε μια διαδικασία προβληματισμού και αναθεώρησης όσων συνηθειών, συνειδητοποιεί πως τον βλάπτουν περισσότερο”, αναφέρει η ειδική ψυχολόγος, Renee Magnan. Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Behavioral Medicine, καπνιστές και μη καπνιστές ηλικίας 18 έως 25 χρονών, κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο επηρεάστηκαν από τις προειδοποιητικές ταμπέλες πάνω στα πακέτα τσιγάρων.

Οι επιγραφές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, έδιναν έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος καθώς συσχέτιζαν το τσιγάρο με τον καρκίνο του πνεύμονα, του φάρυγγα και του στόματος, με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, με οφθαλμολογικές ασθένειες, και προβλήματα γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια, βαθμολόγησαν κάθε ταμπέλα ως προς τον βαθμό που περνούσε τα κατάλληλα μηνύματα για τις συνέπειες του καπνίσματος και για το κατά πόσο επιτύγχανε να δημιουργήσει αποστροφή για το τσιγάρο.

Οι εικόνες κατά του καπνίσματος, όπως παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας

Οι συμμετέχοντες ανήκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη προερχόταν από προπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας ενώ η δεύτερη συγκέντρωνε ένα ικανοποιητικό δείγμα από ενήλικες σε νεαρή ηλικία. Τα μέλη και των δύο ομάδων επεσήμαναν πως ο συνδυασμός εικόνας και κειμένου παρέχει καλύτερη κατανόηση γύρω από το εν λόγω θέμα και προσφέρει μεγαλύτερη γνώση. Προκαλεί επίσης, μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις του καπνίσματος και αποθαρρύνει τους καπνιστές περισσότερο από ότι μπορεί να επιτύχει μόνο του, ένα απλό κείμενο.

Όπως διαπιστώθηκε, μόνο δύο από τις ταμπέλες που συνδύαζαν εικόνα και κείμενο, επηρέασαν στον ίδιο βαθμό με τις επιγραφές που στηρίζονταν αποκλειστικά σε κείμενο. Το χέρι στραμμένο προς τα κάτω που αποσκοπεί στο να μεταφέρει το μήνυμα της ανδρικής ανικανότητας και η εικόνα μιας βελόνας στο δέρμα που υποδηλώνει μια παρατεταμένη ασθένεια. Τα ευρήματα δείχνουν πως όσο πιο κατανοητές και με περισσότερες πληροφορίες είναι οι ταμπέλες, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να προβληματιστούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και κυρίως, να αποθαρρυνθούν από τη χρήση του.

Σύμφωνα με την Magnan ωστόσο, “Αυτή η έρευνα αποτελεί ένα μικρό δείγμα του πώς θα έπρεπε να στηθεί μια καλύτερη και συντονισμένη προσπάθεια υπό τη μορφή ίσως, καμπάνιας προκειμένου να εκπαιδεύει αποτελεσματικά το κοινό γύρω από τους κινδύνους που διατρέχει ο ανθρώπινος οργανισμός με το κάπνισμα”. Οι διαφημίσεις πάντως που στηρίζονται σε γραφικά, όπως αυτές του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, (Instituto Nacional do Cancer), ασκούν σημαντική επιρροή στα νεαρά άτομα όταν καλούνται να αφήσουν ή να αρπάξουν το τσιγάρο στα χέρια τους. Σε εσάς;

Πηγή: www.pathfinder.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια