Η δύναμη της χειραψίας είναι δείκτης της υγείας

Η δύναμη της χειραψίας είναι δείκτης της υγείας

Μία χειραψία με τον γιατρό μπορεί να αποτελεί καλύτερο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου απ’ ό,τι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε μελέτη με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσο πιο αδύναμη ήταν η χειραψία τους τόσο πιθανότερο ήταν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στα τέσσερα χρόνια που τους παρακολουθούσαν.

Οι εθελοντές με αδύναμη χειραψία είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια της μελέτης – και όσο πιο αδύναμη ήταν, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μειωμένη μυϊκή δύναμη σχετίζεται με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Αντιθέτως, αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δυνατούς μυς μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά.

Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης, όμως, είναι ότι προσπάθησε να αξιολογήσει τη δύναμη της χειραψίας μεμονωμένα ως δείκτη υγείας – και ως φαίνεται είναι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 139.691 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 έως 70 ετών από 17 χώρες του κόσμου, οι οποίοι την περίοδο 2003 έως 2009 υποβλήθηκαν σε μία σειρά από εξετάσεις και μετρήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν μέτρηση της δύναμης της λαβής τους με δυναμόμετρο χειρός (είναι μία ειδική ιατρική συσκευή).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως κάθε μείωση κατά 5 κιλά της δύναμης με την οποία έσφιγγαν το δυναμόμετρο σχετιζόταν με αύξηση κατά 16% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία, με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά να αυξάνεται κατά 7% και τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό κατά 9%.

Οι κίνδυνοι αυτοί παρέμειναν αναλλοίωτοι ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο, όπως η ηλικία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα κ.ά.

Η σωματική δύναμη φυσιολογικά φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η έκπτωσή της επιδεινώνεται από την καθιστική ζωή και την έλλειψη ασκήσεως.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι 25χρονες γυναίκες έχουν δύναμη χειραψίας κατά μέσον όρο 34 κιλά, αλλά οι 70άρες μόλις 24 κιλά. Η δύναμη των ανδρών είναι 54 και 38 κιλά αντιστοίχως.

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι