Η άπνοια στον ύπνο ίσως προκαλεί κρίσεις ποδάγρας

Η άπνοια στον ύπνο ίσως προκαλεί κρίσεις ποδάγρας

Η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και κρίσεων πόνου εξαιτίας της αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν επί έναν χρόνο 9.865 εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από υπνική άπνοια και 43.598 υγιείς συνομήλικοί τους. Η μέση ηλικία όλων των εθελοντών ήταν τα 54 έτη.

Εως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχαν καταγραφεί 270 κρούσματα ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας, όπως επίσης είναι γνωστή), τα 76 εκ των οποίων αφορούσαν την ομάδα των πασχόντων από υπνική άπνοια. Η μέση ηλικία που είχαν οι εθελοντές όταν εκδήλωσαν την πρώτη κρίση ουρικής αρθρίτιδας ήταν τα 60 έτη.

Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πάσχοντες από υπνική άπνοια είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν.

Μολονότι δε, η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπνική άπνοια, στην παρούσα μελέτη υπέφεραν από άπνοια και αδύνατοι εθελοντές, οι οποίοι μάλιστα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και ουρική αρθρίτιδα, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Γιούκινγκ Ζανγκ, καθηγητή Ιατρικής και Δημοσίας Υγείας στη Βοστώνη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανισθεί ουρική αρθρίτιδα ανεξαρτήτως σωματικού βάρους» είπε ο δρ Ζανγκ.

«Δεδομένου λοιπόν ότι οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας είναι τόσο επώδυνες ώστε περιορίζουν την κινητικότητα και οι πάσχοντες δεν μπορούν ούτε καν ένα κομμάτι χαρτί να ακουμπήσουν στις προσβεβλημένες αρθρώσεις, έχει μεγάλη σημασία να εξετάσουμε εάν η θεραπεία της υπνικής άπνοιας μπορεί να αμβλύνει τον κίνδυνο για μελλοντικές κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας».

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Arthritis and Rheumatology», ο έντονος πόνος και το οίδημα σε μια άρθρωση (συχνά του μεγάλου δακτύλου) που χαρακτηρίζουν την ουρική αρθρίτιδα οφείλονται στη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις και στους ιστούς.

Η υπνική άπνοια προκαλεί δεκάδες φορές στη διάρκεια της νύκτας στέρηση οξυγόνου, επειδή ο πάσχων παύει προσωρινά να αναπνέει – και αυτό προκαλεί υπερπαραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα, όπως έχουν καταδείξει προγενέστερες μελέτες.

Πηγή : tanea.gr

Related posts

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι

Υπεραιωνόβια γιαγιά 103 ετών μαγειρεύει κάθε μέρα και δίνει συμβουλές μακροζωίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη