Γενετική εξέταση για τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Ερευνητές ανέπτυξαν σκορ γενετικού κίνδυνου με βάση ευρήματα από απλή εξέταση αίματος ή σάλιου που μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορούν γενετικοί παράγοντες να συμβάλλουν στην πρόβλεψη του κινδύνου που έχει κάποιος για εγκεφαλικό επεισόδιο;

Διεθνής ομάδα ερευνητών πιστεύει πως ναι. Ανέπτυξε σκορ γενετικού κίνδυνου με βάση ευρήματα από απλή εξέταση αίματος ή σάλιου που μπορεί να εντοπίσει ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Michael Inouye, του University of Cambridge, στη Βρετανία, δήλωσε ότι για κοινές νόσους όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σαφές ότι οι γενετικοί παράγοντες δεν είναι πεπρωμένο.

Ωστόσο ο καθένας έχει τον εκ γενετής κίνδυνο για συγκεκριμένη νόσο. Η πρόκληση είναι τώρα πως μπορούμε καλυτέρα να ενσωματώσουμε την πληροφορία για τον κίνδυνο σε κλινική πρακτική ώστε το κοινό να μπορεί να ζει πιο υγιεινά και περισσότερο.

Ο κίνδυνος ενός ανθρώπου για ισχαιμικό επεισόδιο καθορίζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και είναι αυξημένος σε όσους έχουν υπέρταση ή διαβήτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μέθοδο μηχανικής μάθησης για γενετικά στοιχεία που συνδέονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο από διάφορες πηγές σε ένα σκορ γενετικού κινδύνου.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν την επίδοση αυτού χρησιμοποιώντας γενετικά στοιχεία περισσότερων των 400.000 ανθρώπων εγγεγραμένων στην UK Biobank.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το νέο τους σκορ είχε καλύτερη επίδοση έναντι συστημάτων αξιολόγησης που είχαν δοκιμαστεί παλαιότερα και είχε παρόμοια επίδοση με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το νέο σκορ γενετικού κινδύνου ήταν σημαντικά καλύτερο από το οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά την πρόβλεψη μελλοντικοί ισχαιμικού επεισοδίου, καθώς μπορούσε να εντοπίζει περίπου 1 στους 400 ανθρώπους με τριπλάσιο κίνδυνο για την πάθηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόβλεψη του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο με βάση το γονιδίωμα ενός ανθρώπου έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι γνωστών παραγόντων κινδύνου.

Τα αποτελέσματα, επίσης, υποδεικνύουν ότι οι τρέχουσες κλινικές οδηγίες μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικές για ανθρώπους με γενετικό κίνδυνο εγκεφαλικού και ότι αυτοί μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται πιο έντονες παρεμβάσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια