Στήριξη ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα!

Στήριξη ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα!

Βασικός στόχος των νέων ευρωπαϊκών κοινωνικών προγραμμάτων η στήριξη ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ

«Στην Ελλάδα, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες-στόχους των νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του θεματικού στόχου ΄΄Προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων΄΄, για τον οποίο έχουν διατεθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο» ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία έθεσε το θέμα σε σχετική γραπτή κοινοβουλευτική της ερώτηση.

 

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων, δεξιοτήτων και κινητικότητας εργατικού δυναμικού,  κα. Μ. Thyssen,  διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και ότι το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» θα στηρίζει φοιτητές με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο του θεματικού στόχου «Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση».
Παράλληλα, η κα. Thyssen τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή στηρίζει οικονομικά (9) Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε επίπεδο ΕΕ, στις οποίες συμμετέχουν οργανώσεις των κρατών μελών. Στις δραστηριότητες των ΜΚΟ συγκαταλέγεται η στήριξη της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), η κατάρτιση προγραμμάτων για τη χειραφέτηση των ατόμων, η ευαισθητοποίηση, η συλλογή πληροφοριών και δεδομένων, και η διενέργεια αναλύσεων.

 

Η Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κείμενο της απάντησης, «καθοδηγεί τα κράτη μέλη, ώστε να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της ΕΕ που απορρέουν από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD)».

 

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ