Ένας στους δέκα θανάτους στον κόσμο οφείλονται στο τσιγάρο

Το κάπνισμα προκαλεί έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη επικεφαλής της οποίας είναι μία διακεκριμένη Ελληνίδα καθηγήτρια.

Όπως έδειξε η μελέτη, παρά τις προσπάθειες για μείωση του καπνίσματος κυρίως στις χώρες της Δύσης, η ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τέτοια ώστε ο αριθμός των καπνιστών έχει αυξηθεί.

Επιπλέον, η επιθετική προώθηση του καπνίσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από κάπνισμα τις προσεχείς δεκαετίες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

«Παρότι έχουμε στα χέρια μας αδιάσειστα στοιχεία 50 ετών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ένας στους τέσσερις άνδρες σε όλο τον κόσμο και μία στις 20 γυναίκες καπνίζουν καθημερινά», δήλωσε η δρ Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Το κάπνισμα παραμένει ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία, και για να μειώσουμε περαιτέρω τον αντίκτυπό του πρέπει να εντείνουμε τον έλεγχο του καπνίσματος».

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε ανάλυση των συνηθειών καπνίσματος σε 195 χώρες και περιοχές, μεταξύ 1990 και 2015, με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας Global Burden of Disease Study του 2015.

Το 1990 κάπνιζαν καθημερινά ένας στους τρεις άνδρες και μία στις 12 γυναίκες, αλλά παρότι το 2015 οι αναλογίες αυτές ήταν, όπως προαναφέρθηκε, μειωμένες, σε απόλυτους αριθμούς οι καπνιστές είχαν αυξηθεί δραματικά σε σύγκριση με το 1990 (κατά περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπους).

Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων από το κάπνισμα, που πέφτασε τα 6,4 εκατομμύρια το 2015, είναι αυξημένος κατά 4,7%.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμη ότι σε μερικές χώρες έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι καπνιστές, χάρη στα προγράμματα υψηλότερων φόρων, προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων, εκπαίδευσης των νέων και απαγόρευσης του καπνίσματος.

Πιο χαρακτηριστική απ’ όλες είναι η περίπτωση της Βραζιλίας, όπου οι καπνιστές έχουν μειωθεί από το 29% στους άνδρες σε 12% και στις γυναίκες από 19% σε 8%.

Αντίθετα, σε άλλα χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες δεν έχει υπάρξει αλλαγή στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν, ενώ σε κάποιες όπως η Ρωσία παρατηρείται αύξηση (είναι 4% στις γυναίκες).

ΠΗΓΗ : tanea.gr

Related posts

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες