Ένα βήμα πριν το μπλακ άουτ τα νοσοκομεία, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Ένα βήμα πριν το μπλακ άουτ τα νοσοκομεία, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Ο κίνδυνος κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πλέον ορατός, προειδοποιούν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τον προσεχή Οκτώβριο. Και αποδίδουν στην έλλειψη προσωπικού το τραγικό περιστατικό στο Δαφνί.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν με μπλακ άουτ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής τους.

«Τα ταμεία είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1 δισ. ευρώ (τέλος Ιουλίου στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν τις προμήθειες προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών απαραίτητων για την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των νοσοκομείων», γράφει.

Και εξηγεί πως εξαιτίας αυτού του γεγονότος, «αναστέλλονται χειρουργεία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού(βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κ.ά.)».

Έτσι, «νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.ά. σε διπλανά νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της εφημερίας», προσθέτει.

Το προσωπικό

Τεράστιο πρόβλημα όμως δημιουργούν και οι ελλείψεις προσωπικού, το οποίο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Στοιχεία που παραθέτουν αποκαλύπτουν ότι την τελευταία πενταετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ 17.000 εργαζόμενοι, με περισσότερους από 2.000 να έχουν φύγει μόλις το τελευταίο τρίμηνο για να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Και ενώ έχουν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, δεν έχει γίνει ούτε μία.

«Το προσωπικό των νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών. Το καλοκαίρι δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και βιώνουμε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», συνεχίζουν.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει επίσης ότι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους οργανισμούς των νοσοκομείων είναι 26.347 – και αυτό, μετά την κατάργηση χιλιάδων κλινών και πάνω από 20.000 οργανικών θέσεων εξαιτίας των μνημονίων.

Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται σήμερα 51.380 άτομα, ενώ η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς πληθυσμό είναι μόλις 3,6 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους), σύμφωνα με πρόσθετα στοιχεία.

Αντιδρώντας, εξάλλου, στο αίτημα του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Αθανάσιου Δημόπουλου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιτραπεί η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια, οι εργαζόμενοι λένε ότι κάτι τέτοιο «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Επισημαίνουν, τέλος, ότι προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τον Οκτώβριο, για να εμποδίσουν την ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου.

Επιστολή ΕΙΝΑΠ στον υπουργό Υγείας

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, την οποία απέστειλε με αφορμή όσα συνέβησαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δαφνί).

Η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για «εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο “Δαφνί” ήταν αναμενόμενο» αφού «ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν, για τους ίδιους λόγους».

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει πως οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό είναι πλέον τραγικές και «αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού».

Λέει τέλος πως η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο υπουργός Υγείας αμέσως μετά τη θανατηφόρο πυρκαγιά «δεν θα δώσει λύση, γιατί οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν».

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ.) ΕΣΥ Ν. Αττικής σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι «άπειρες φορές» έχουν γίνει καταγγελίες για «τα προβλήματα Νοσηλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία», δίχως ωστόσο να δοθεί λύση.

«Καλούμε, επιτέλους, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει δράσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους αλλά και τα διακαιώματα των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήθος προβλημάτων, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους», καταλήγει η ανακοίνωση της ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ Ν. Αττικής.

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια