Η διόρθωση της παιδικής καρδιοπάθειας χωρίς χειρουργείο

Περίπου 8 στα 1.000 νεογνά γεννιούνται με κάποια δυσπλασία της καρδιάς. Τα νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες διαγιγνώσκονται αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ ένα ποσοστό διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία ή ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Από τους ασθενείς που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες, η πλειονότητα θα χρειαστεί κάποια ανατομική διόρθωση για να επαναφέρει τη δομή και λειτουργία της καρδιάς στο φυσιολογικό.

Η καρδιοχειρουργική συγγενών καρδιοπαθειών άρχισε το 1938 και έκτοτε έχει επέλθει τεράστια πρόοδος στις εφαρμοζόμενες μεθόδους αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών ακόμη και χωρίς την ανάγκη διενέργειας ανοικτoύ χειρουργείου. Αυτό γίνεται εφικτό με την τοποθέτηση καθετήρων και συσκευών στην καρδιά διαμέσου κεντρικών αρτηριών και φλεβών του σώματος.

Η μέθοδος των διακαθετηριακών επεμβάσεων (επεμβατική καρδιολογία) έχει τύχει ευρείας αποδοχής και προτίμησης έναντι των ανοικτών χειρουργείων καρδιάς λόγω της μειωμένης ταλαιπωρίας του ασθενούς, ενώ παράλληλα η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι εφάμιλλες με το αντίστοιχο ανοικτό χειρουργείο καρδιάς.

Οι διαδερμικές επεμβάσεις με καρδιακό καθετηριασμό συνίστανται στη διάνοιξη στενωμένων βαλβίδων ή αγγείων της καρδιάς με μπαλονάκι ή τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stent), σύγκλειση ενδοκαρδιακών επικοινωνιών, όπως μεσοκολπικής ή μεσοκοιλιακής επικοινωνίας με συσκευές τύπου ομπρέλας, καθώς και διαδερμική εμφύτευση καρδιακών βαλβίδων.

Η παραμονή στο νοσοκομείο και η ανάρρωση του ασθενούς είναι κατά μέσο όρο μία ημέρα.

Οι επεμβατικοί καθετηριασμοί γίνονται με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ενώ τελευταία πρωτοπορία στον τομέα αποτελεί η πραγματοποίησή τους χωρίς καθόλου ακτινοβολία, με τη χρήση και καθοδήγηση μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.

Στο νοσοκομείο μας έγινε πρόσφατα ο πρώτος καθετηριασμός καρδιάς στη χώρα μας με τη βοήθεια καθοδήγησης υπό μαγνητικό τομογράφο, ενώ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδοκαρδιολογίας στη Ρώμη αυτό τον μήνα παρουσιάσαμε τους τρόπους αντιμετώπισης της στένωσης ισθμού αορτής τόσο με κλασικό καθετηριασμό όσο και υπό μαγνητική καθοδήγηση. Η κλινική μας είναι ανάμεσα σε λίγα κέντρα στον κόσμο που έχουν αποκτήσει την τεχνολογική υποδομή και τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσουν τέτοιους πρωτοποριακούς καθετηριασμούς καρδιάς.

Η Αφροδίτη Τζίφα είναι παιδοκαρδιολόγος και καρδιολόγος συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων, διευθύντρια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο Παίδων Μητέρα, επιστημονική συνεργάτις του Νοσοκομείου Υγεία

Πηγή :  tanea.gr

Related posts

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες