Το διατροφικό προφίλ του Έλληνα: τι τρώμε και τι μας επηρεάζει

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι αναζητούν υπέρ-τροφές, επηρεάζονται από το άγχος και παραμένουν προσδεδεμένοι στην οικογένεια, εντόπισε μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ),

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη σχετική δημοσίευση του ΙΕΛΚΑ, η πρόσφατη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου, βασισμένη σε 2000 άτομα από όλη τη χώρα, η οποία είχε στόχο να αναλύσει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, “καταγράφει σημαντικές αλλαγές, καθώς και συγκεκριμένες σημαντικές βασικές τάσεις”.

Πιο συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της ανάλυσης των στοιχείων της έρευνας, το ΙΕΛΚΑ συμπεραίνει ότι οι κυρίαρχες τάσεις στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα, είναι:

  1. Η επιλογή και αναζήτηση υπέρ-τροφών
  2. Το άγχος και η επίδραση του στη διατροφή
  3. Η πρόσδεση στην οικογενειακή παράδοση

Υπέρ-τροφές

Σε σχέση με την αναζήτηση υπέρ-τροφών, “πρόκειται για μια νέα τάση, που κερδίζει έδαφος διεθνώς και ήταν αναμενόμενο να κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα”, σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, το οποίο παρατηρεί ότι “παρά την οικονομική ύφεση, η τάση αυτή καταγράφεται αρκετά σύντομα και έντονα.

Επιλογή τροφών με ευεργετικές ιδιότητες
Κριτήριο Επιλογής Ποσοστό
Επιλέγω τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά 39%
Επιλέγω τροφές που γνωρίζω ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες 41%
Επιλέγω τροφές που γνωρίζω ότι συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου 37%
Επιλέγω τροφές που γνωρίζω ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες 30%

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα, δήλωσε ότι επιλέγει τροφές με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους όπως η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά ή με βάση το κατά πόσο γνωρίζει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

Άγχος

Η δεύτερη τάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει να κάνει με το άγχος, το οποίο διαπιστώθηκε να επηρεάζει περισσότερο το πόσο τρώει κάποιος και λιγότερο το τι τρώει. “Δεδομένης της ψυχολογικής πίεσης που ασκείται σήμερα στο ευρύ κοινό, λόγω της οικονομικής ύφεσης, είναι σαφές ότι η επίδραση της ψυχολογίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία”, τονίζει το ΙΕΛΚΑ.

Άγχος και Διατροφή
Δήλωση Ποσοστό συμφωνίας
Η ψυχολογία μου επηρεάζει τι θα φάω 37%
Όταν αγχώνομαι τρώω λιγότερο από το συνηθισμένο 28%
Όταν αγχώνομαι τρώω περισσότερο από το συνηθισμένο 26%

Πιο ειδικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 40% του κοινού δηλώνει ότι η ψυχολογία του επηρεάζει το πόσο θα φάει: το 28% τρώει λιγότερο από το συνηθισμένο όταν αγχώνεται και το 26% περισσότερο. Όσο αφορά το τι τρώνε οι Έλληνες όταν αγχώνονται, από τη στατιστική ανάλυση προκύπτει αυξημένη κατανάλωση σνακ, τροφίμων με ζάχαρη και λίπη.

Οικογένεια

Η τρίτη τάση έχει να κάνει με τη σημασία της οικογένειας στην καθημερινότητα της διατροφής του Έλληνα. Η επίδραση της οικογένειας ξεκινάει ήδη από τις αγορές, καθώς για 2 στους 3 καταναλωτές οι αγορές στο Σουπερμάρκετ αποτελούν παραδοσιακά, “μία αγαπημένη οικογενειακή συνήθεια”. Την 4ετία 2013-2016 τα ποσοστά είναι εξίσου υψηλά, δείχνοντας τη διαχρονικότητα της τάσης.

Πηγή: ΙΕΛΚΑ

Εξάλλου, πάνω από το 80% των γευμάτων ετοιμάζεται σήμερα στο σπίτι από την οικογένεια, ενώ η συγκεκριμένη τάση την τελευταία 5ετία είναι αυξητική. Όπως φαίνεται από πολλά ευρήματα τόσο της παρούσας έρευνας, όσο και λοιπών ερευνών του ΙΕΛΚΑ η οικογένεια σχετίζεται με τις βασικότερες διατροφικές τάσεις, καταλήγει το ΙΕΛΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΕΛΚΑ αναφέρει πως στο πλαίσιο της μελέτης του, “διαμορφώνεται το συνολικό προφίλ του Έλληνα”, καθώς και ότι τo 53% των καταναλωτών θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια τα σουπερμάρκετ έχουν επηρεάσει θετικά ή μάλλον θετικά τις διατροφικές συνήθειες τους, το 16% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά και το 30% έχει ουδέτερη στάση.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Related posts

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε – ΦΩΤΟ

10 τροφές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη