Χημικά στις συσκευασίες των τροφίμων επισπεύδουν την κλιμακτήριο!!!

Χημικά στις συσκευασίες των τροφίμων επισπεύδουν την κλιμακτήριο!!!

 

Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν σε προϊόντα οικιακής χρήσης ενδέχεται να επισπεύδουν την εμμηνόπαυση έως και τέσσερα χρόνια, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις (WUSTL), ανέλυσαν τα επίπεδα 111 χημικών στο αίμα και στα ούρα 31.575 γυναικών, οι 1.442 από τις οποίες είχαν περάσει την εμμηνόπαυση (η μέση ηλικία τους ήταν τα 61 χρόνια).

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», στόχος τους ήταν να εντοπίσουν τυχόν συσχέτιση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και στα χημικά που πιστεύεται ότι επεμβαίνουν στην φυσική παραγωγή και κατανομή των ορμονών στο σώμα.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες διότι διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του ενδοκρινικού (ορμονικού) συστήματος.

Πριν από δύο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει έκθεση που τους συσχέτιζε με πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους και έδειξε πως οι γυναίκες που έφεραν τα υψηλότερα επίπεδα από ορισμένες από αυτές τις ουσίες, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση 2 έως 4 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους με χαμηλά επίπεδα των ουσιών αυτών.

Στα χημικά που εξετάστηκαν συμπεριλαμβάνονται φθαλικές ενώσεις, υποπροϊόντα και ρύποι από τις καύσεις σε βιομηχανικές μονάδες, φυτοοιστρογόνα, ψυκτικά και φυτοφάρμακα.

Τα 15 από αυτά (εννέα πολυχλωριωµένα διφαινύλια ή PCBs, τρία φυτοφάρμακα, δύο φθαλικές ενώσεις και ένα τοξικό χημικό που λέγεται φουράνιο) συσχετίσθηκαν με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα χημικά αυτά μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως οι συσκευασίες των τροφίμων (λ.χ. πλαστικά δοχεία, κονσέρβες) και τα προϊόντα περιποίησης (λ.χ. αρώματα, κραγιόν, προϊόντα για μαλλιά, βερνίκια νυχιών).

Κάποια από αυτά υπάρχουν επίσης στο χώμα, στο νερό και στον αέρα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άμπερ Κούπερ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο WUSTL, η οποία επισήμανε πως είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για την έκθεσή μας στα χημικά και να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα προϊόντα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούμε.

«Η πρόωρη εμμηνόπαυση ασκεί τεράστιο αντίκτυπο στην γυναίκα και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της», πρόσθεσε. «Αν και η μελέτη μας δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αποκαλύπτει μία ισχυρή συσχέτιση που πρέπει να μας ανησυχήσει και απαιτεί περαιτέρω έρευνα».

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related posts

Ο ΕΟΔΥΥ προειδοποιεί όλους τους γονείς: Τι είναι ο παρβοϊός που κόστισε τη ζωή στο 3,5 ετών κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη

Αντόν Τσέχωφ: Οι καλλιεργημένοι άνθρωποι ξέρουν να σέβονται…

Θρήvoς στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό – Συναγερμός σε παιδικό σταθμό με 11 κρούσματα