Από τη νηστεία στις… κραιπάλες του Πάσχα: Τι πρέπει να προσέξετε

Η απότομη μετάβαση από τη νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό με δυσάρεστες συνέπειες.

Ειδικά για όσους βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία η υπερφαγία του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις που διαδέχονται ένα διατροφικό όργιο είναι η δυσπεψία, η μέθη, οι γαστρεντερίτιδες και οι παγκρεατίτιδες.

Επίσης, ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος και εντόσθιων με άφθονο αλκοόλ, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Μία άλλη πιθανή συνέπεια είναι η επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, καθώς οι μεγάλες ποσότητες φαγητού απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα αίματος για την πέψη, με συνέπεια να «ζορίζεται» η καρδιά.

Τι να κάνετε

-Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

-Ξεκινήστε τα γεύματα με σαλάτα, ψωμί ή πατάτες και μετά φάτε λίγο αρνί, κοκορέτσι ή τηγανητά.

-Μην τσιμπολογάτε διαρκώς, καθώς χάνετε τον έλεγχο και τελικά καταναλώνετε πολύ περισσότερο φαγητό.

-Αποφύγετε τις πέτσες από το αρνί ή το κατσίκι.

-Πιείτε αλκοόλ με μέτρο.

-Πίνετε άφθονο νερό και μην αμελείτε να φάτε φρούτα.

-Αν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, αποφύγετε τα απότομα και μεγάλα γεύματα, τα λιπαρά μέρη του αρνιού και τα εντόσθια.

-Αν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αποφύγετε τα εντόσθια και το αλκοόλ.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related posts

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή