ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Ενημέρωση για τη διάρκεια ισχύος της αναπηρίας των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων και για τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις

Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας δέχεται διαρκώς ερωτήματα, για το εάν γίνοντε δεκτές αποφάσεις υγιεονομικών επιτροπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Επίσης, πολλά ερωτήματα αφορούν τις παθήσεις οι οποίες ανήκουν στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων και για τη σχετική διαδικασία μετατροπής της ορισμένης χρονικά διάρκειας ισχύος της αναπηρίας όπως την καταγράφει η απόφαση του ΚΕΠΑ, σε απόφαση με επ’ αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας, (στην περίπτωση που η πάθηση ανήκει στις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις). Για το λόγο αυτο παραθέτουμε τις ακόλουθες πληροφορίες:

Οι αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ, εφόσον η ορισμένη ημερομηνία λήξης της διάρκειας ισχύος της αναπηρίας τους δεν έχει φτάσει ή εφόσον η διάρκεια ισχύος της αναπηρίας τους ορίζεται ως εφ’ όρου ζωής, γίνονται (γενικά) δεκτές από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν υποχρέωση να τις δέχονται.

Στην περίπτωση των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων γίνονται δεκτές μόνο οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ.

Σε αυτό το σημείο κρίνουμε σκόπιμο να καλέσουμε τους Ανθρώπους με Αναπηρία να ζητούν τη γνώμη του Δ.Σ. του Σωματείου μας, για όποιο ζήτημα τους αφορά, ιδιαίτερα γκατά την περίοδο πριν την εξέταση τους από το ΚΕΠΑ και αμέσως μετά την παραλαβή της σχετικής απόφασης, ώστε να ενημερωθούν ορθά και να ενεργήσουν ταχύτατα και αναλόγως σε κάθε περίπτωση που η απόφαση του ΚΕΠΑ θεωρούν πως δεν είναι σωστή.

Εάν για παράδειγμα καθορίζεται ορισμένη περίοδος διάρκειας της ισχύος της αναπηρίας του ενδιαφερομένου, παρόλο που η πάθηση του, ανήκει στη λίστα των 43ων μόνιμων και μη αναστρέψιμων παθήσεων, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αιτηθεί άμεσα την επανεξέταση, μόνο του φακέλου του από το αρμόδιο τμήμα και να λάβει νέα απόφαση του ΚΕΠΑ με την επ’ αόριστον διάρκεια ισχύος της αναπηρίας του.

Αυτή η διαδικασία δεν επιβαρύνει με περαιτέρω έξοδα και κυρίως με περισσότερη ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενο. Πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης του ΚΕΠΑ. Στην περίπτωση κατά την οποία έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήψης της απόφασης του ΚΕΠΑ από τον ενδιαφερόμενο, η προαναφερθείσα (απλή) διαδικασία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επανεξεταστεί στο τέλος της ορισμένης χρονικά περιόδου ισχύος της αναπηρίας του (όπως η απόφαση του ΚΕΠΑ ορίζει), και η νέα πλέον απόφαση που θα εκδοθεί, θα πρέπει να περιέχει την επ’ αορίστου διάρκειά ισχύος της αναπηρίας του.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΉ

Θέμα: Αίτημα για πλήρη απαλλαγή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης χωρίς μετακύληση του κόστους στους λογαριασμούς των υπολοίπων δημοτών

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας είναι αναγκαστικά στην πρώτη γραμμή επαφής με την ανθρωπιστική κρίση που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας.

Το ταμείο αλληλοβοήθειας που εδώ και χρόνια έχουμε οργανώσει για την ενίσχυση των μελών του Σωματείου μας που διαβιώνουν με πάμπολλες δυσκολίες, κάτω από το όριο της φτώχειας, δέχεται διαρκώς αιτήματα που προσπαθούμε να τα ικανοποιούμε έπειτα από το σχετικό και απαραίτητο έλεγχο.

Κάθε χρόνο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό το οποίο διανέμουμε στα άπορα μέλη έπειτα από τον απαραίτητο και πάλι έλεγχο των στοιχείων τους, τα οποία οικειοθελώς προσκομίζουν στο Σωματείο μας.

 

takisalexandrakis.blogspot.gr

Related posts

1.800 άτομα με αναπηρία θα έχουν τον Προσωπικό Βοηθό τους ως το τέλος του 2025

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ