Ακόμα και τα λάιτ αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, ακόμα κι αν τα ροφήματα δεν περιέχουν ζάχαρη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 2.900 εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν δύο ή περισσότερη ποτήρια κανονικά ή/και λάιτ αναψυκτικά την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη, σε σύγκριση με όσους έπιναν σποραδικά αναψυκτικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λάιτ αναψυκτικά επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και διεγείρουν το αίσθημα της πείνας, προάγοντας την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους με 2.874 εθελοντές, ηλικίας άνω των 35 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν λεπτομερές ερωτηματολόγιο διατροφής, απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερωτήματα για την κατανάλωση αναψυκτικών.

Τα δύο τρίτα από αυτούς είπαν ότι έπιναν τακτικά αναψυκτικά, με το 6% να υπερβαίνουν τα 2 ποτήρια την ημέρα. Οι σχεδόν μισοί εθελοντές έπασχαν από διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ενδοκρινολογίας» (EJE), η ανάλυση των στοιχείων τους έδειξε πως όσοι εθελοντές έπιναν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κατά 4,5 φορές σε όσους έπιναν πέντε ή περισσότερα αναψυκτικά.

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν σχεδόν οι ίδιες με τα λάιτ αναψυκτικά και με τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Ο κίνδυνος διαβήτη αυξανόταν από το πρώτο ποτήρι (200 ml) του αναψυκτικού: κατά 21% όταν περιείχε ζάχαρη και κατά 18% όταν δεν περιείχε, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι εθελοντές οι οποίοι δεν έπιναν αναψυκτικά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζόζεφιν Λέφβενμποργκ εξήγησε ότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα λάιτ αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη επειδή ανοίγουν την όρεξη για γλυκά και οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν χημικές αντιδράσεις με το σωματικό λίπος και με τα βακτήρια του εντέρου, αυξάνοντας την αντοχή του οργανισμού στη γλυκόζη (σάκχαρο), πρόσθεσε.

Πηγή : tanea.gr

Related posts

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες