Άκης Σακελλαρίου: Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση με τη Νόσο των Λεγεωναρίων

Άκης Σακελλαρίου: Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση με τη Νόσο των Λεγεωναρίων

Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Άκης Σακελλαρίου εδώ και λίγα 24ωρα. Ο ηθοποιός νοσηλεύεται στο «Σωτηρία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Iatropedia.gr, με σοβαρή πνευμονία που οφείλεται στο βακτήριο της legionella. Οι γιατροί αφού του έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις έκριναν ότι έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο για να του χορηγηθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Για τον λόγο αυτό δεν ακολούθησε τον υπόλοιπο θίασο του Mamma Mia, όπου πρωταγωνιστεί, στην Κρήτη για την προγραμματισμένη παράσταση, το βράδυ της Δευτέρας. Προς το παρόν, η παραγωγή έκανε εσωτερική αντικατάσταση και το ρόλο του ανέλαβε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης ενώ το δικό του ο Μανώλης Θεοδωράκης.

Το θρυλικό μιούζικαλ θα παραμείνει στο νησί μέχρι και την Παεασκευή με παραστάσεις σε Χανιά και Ηράκλειο αλλά οι συνεργάτες του έχουν επιλέξει να κρατήσουν διακριτική στάση αναφορικά με το πρόβλημα υγείας του Άκη Σακελλαρίου.

Τι είναι το συγκεκριμένο βακτήριο;

Το βακτήριο εντοπίζεται στα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει και τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού. Προκαλεί δε βαριά μορφή πνευμονίας η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella και θνητότητα που αγγίζει το 5–10%.

Η νόσος προκαλεί με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς και τελικά βήχα και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία.

Τι είναι το βακτήριο της λεγιονέλλας

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό ως λεγιονέλλα (legionella).

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομο που πλήττεi η νόσος των Λεγεωνάριων, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ). Η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο της λεγιονέλλας. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλος
Μυϊκός πόνος
Ρίγη
Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω
Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
Δύσπνοια
Πόνος στο στήθος
Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.

www.mayoclinic.org , iatropedia.gr

Related posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της για τον Κορονοϊό απ’ όλο τον κόσμο

Στροφή 180 μοιρών από την AstraZeneca: Παραδέχεται ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια