600.000 άτομα υποφέρουν από ακράτεια στην Ελλάδα

600.000 άτομα υποφέρουν από ακράτεια στην Ελλάδα

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ακράτειας  ούρων, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% δίνει σήμερα η Χειρουργική Ουρολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν  από διάσημους ουρολόγους στο 34o Παγκόσμιο Συνέδριο Ουρολογίας. Η επιστήμη πλέον έχει προχωρήσει τόσο, ώστε οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας να απαιτούν νοσηλεία μόλις μίας ημέρας.

Το νέο αυτό δίνει ελπίδες σε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που αισθάνονται να χάνουν την ποιότητα ζωής τους και να οδηγούνται στην επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση λόγω του προβλήματος της ακράτειας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως από την ακράτεια υποφέρουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους οι 600.000 είναι γυναίκες. Η ακράτεια μπορεί να είναι συγγενής και παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία, ή είναι αποτέλεσμα κάποιας βλάβης ή πάθησης, που προκλήθηκε σε κάποια φάση της ζωής (επίκτητη). Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα, που είναι υπεύθυνος για την συγκράτηση των ούρων, ή σε συνδυασμένη βλάβη και των δύο.

Οι γυναίκες προσβάλλονται πολύ συχνότερα από ότι οι άνδρες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άνδρες, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας τους. Υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, περίπου το 10% των γυναικών κάτω των 65 χρόνων και το 35% άνω των 65 χρόνων.

Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν στις γυναίκες καταστάσεις όπως η κύηση, ο τοκετός, η πρόπτωση της μήτρας, η κυστεοκήλη, η παχυσαρκία κ.ά.

Η ακράτεια στους άνδρες οφείλεται σε διαφορετικά αίτια από ότι στις γυναίκες και απαντάται συχνά ως αποτέλεσμα επέμβασης στον προστάτη. Το ποσοστό επιτυχίας με σωστή διάγνωση ως προς τα αίτια και σωστό προεγχειρητικό έλεγχο, τόσο σε γυναίκες όσο  και σε άνδρες,  ξεπερνά το 90% και η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι  μόνιμη σε σχέση με τη συντηρητική αγωγή.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Related posts

Αυστραλία: 50 εκατομμύρια για την ανάπτυξη της κορυφαίας στον κόσμο τεχνητής καρδιάς

Τα οφέλη της αιμοδοσίας, μάθε τα πάντα, σώσε τρεις ζωές και τη δική σου!

Το «Χρυσό Αίμα», το πιο πολύτιμο αίμα στον κόσμο, που το έχουν μόνο 43 άνθρωποι!