5 λόγοι που το χιούμορ στη δουλειά είναι απαραίτητο!!!

 

5 λόγοι που το χιούμορ στη δουλειά είναι απαραίτητο!!!

 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Michael Kerr, ο οποίος ταξιδεύει πολύ διδάσκοντας στους ανθρώπους πώς να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον, το χιούμορ είναι ένα στοιχείο το οποίο χρειάζεται στη δουλειά. Όταν κάποιος έχει αίσθηση του χιούμορ και οι γύρω του το γνωρίζουν, τότε αυτόματα όλοι νιώθουν καλύτερα.

Όπως σημειώνεται στο Fast Company, υπάρχουν 5 συγκεκριμένοι λόγοι που το χιούμορ χρειάζεται στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς πέρα από τη βελτίωση της ψυχολογίας των εργαζομένων βελτιώνεται και η εργασία.

Ειδικότερα, ο Michael Kerr, ο οποίος έχει κάνει στόχο ζωής να διδάξει στους ανθρώπους τρόπους χαλάρωσης, ειδικά στη δουλειά, αναφέρει τα εξής θετικά, τα οποία προκύπτουν από μία ένεση χιούμορ στο γραφείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χιούμορ:

Μπορεί να μειώσει το άγχος και να δημιουργήσει κίνητρα

Το χιούμορ, όπως σημειώνει ο Kerr, είναι ένα μεγάλο αντίδοτο στην υπερβολική καταπόνηση και συσσώρευση άγχους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό γέλιο, το οποίο μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Το χιούμορ είναι μεταδοτικό και συνήθως βοηθά τους γύρω μας να μειώσουν το άγχος τους.

Όπως γράφει ο Kerr: “Το χιούμορ μειώνει την ένταση σε μια αγχωτική κατάσταση, παρέχει μια ρεαλιστική προοπτική όταν το χρειάζεστε, σας δίνει τον έλεγχο των συναισθημάτων και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε μία κρίση”.

Μεταξύ άλλων, εξηγεί πως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να δημιουργηθεί μία θετική κουλτούρα εργασίας είναι απλά να χαλαρώσουμε. Με βάση αυτή την παρατήρηση, ο Kerr σημειώνει ότι το χιούμορ δεν πρέπει να είναι απλά αποδεκτό, αλλά και να ενθαρρύνεται. Σε αντίθετη περίπτωση ένα υπερβολικά σοβαρό γραφείο, θαμπό και μελαγχολικό, μπορεί να σκοτώσει τα κίνητρα των εργαζομένων.

Χτίζει ισχυρότερες σχέσεις

Το χιούμορ μειώνει τον φόβο στο γραφείο και δημιουργεί μια άνεση μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι μπορούν με περισσότερη ευκολία να προσεγγίσουν έναν συνάδελφο και να μοιραστούν με αυτόν τις ιδέες τους, όταν έχουν γελάσει μαζί, σε σχέση με όταν αισθάνονται ότι απέναντί τους είναι ένας άνθρωπος χωρίς χιούμορ.

Ο Kerr σημειώνει πως όταν όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν άνετα, τότε οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο εύκολα και οι διαδικασίες δεν αργούν. Με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται η αίσθηση της “βαριάς” κουλτούρας εργασίας, η οποία μπορεί να είναι υπερβολικά τυπική, τόσο που ενδεχομένως να μην είναι παραγωγική.

Είναι ευκαιρία για έκφραση συναισθημάτων

Όπως λέει ο Kerr, η προσφορά ενός βραβείου ή ένα “ευχαριστώ”, δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, οι οποίοι, μάλιστα, σε πολλούς χώρους εργασίας μπορεί να είναι αναγκαστικοί και να καταντούν άβολοι. Δεν χρειάζεται να καταργηθούν τα παραπάνω, αλλά καλό θα ήταν να μπει και το χιούμορ στην εξίσωση.

Το χιούμορ, αναφέρει ο Kerr, είναι ένα χρήσιμο όχημα που μας βοηθάει να δείξουμε τα συναισθήματά μας, όπως η εκτίμηση απέναντι σε κάποιον, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν είναι τόσο καλοί στην έκφραση της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Βελτιώνει την υγεία

Το γέλιο λένε πολλοί πως είναι το καλύτερο φάρμακο. Αυτό, όμως, δεν είναι απλά ένα “χαριτωμένο” ρητό, αλλά φαίνεται να έχει πραγματική ισχύ, καθώς ερευνητές έχουν δείξει πως το χιούμορ συσχετίζεται θετικά με μια βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Το γέλιο μπορεί να απελευθερώσει την ένταση και να αφήσει τους μύες χαλαρούς, αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες των καρδιακών παθήσεων και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ μειώνει την παραγωγή ορμονών του άγχους και αυξάνει την παραγωγή της “ορμόνης της καλής διάθεσης”, ενδορφίνης.

Κάνει ομαλότερη τη μετάβαση

Η αλλαγή και η μετάβαση από κάτι σε κάτι άλλο, προκαλούν συνήθως αισθήματα αβεβαιότητας και δυσφορίας. Το χιούμορ βοηθάει στη μείωση αυτής της αγωνίας, απομακρύνοντας σκέψεις που έχουν να κάνουν με τα χειρότερα σενάρια.

Συν τοις άλλοις, όπως εξηγεί ο Kerr, επειδή το χιούμορ ενισχύει τις διαπροσωπικές σχέσεις, μπορεί να ενισχύσει τα δίκτυα υποστήριξης που γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας στις μεγάλες αλλαγές. Το χιούμορ, καταλήγει  ο ειδικός, διατηρεί την εργασιακή νοοτροπία ευέλικτη και ισχυρή.

 

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Βίντεο θαρραλέου ταξιτζής στα Καμίνια, που καταδίωξε και έπιασε ληστή που έκανε τον πελάτη και τον ¨ξάφρισε”