5 απίθανες ερωτήσεις για τον πόνο

Που είναι χρήσιμος ο πόνος? Μπορούμε να τον μετρήσουμε? Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν πονούν καθόλου? Μπορεί η διατροφή να μας ανακουφίσει? Λύστε τις απορίες σας και αντιμετωπίστε τον πόνο άμεσα και αποτελεσματικά!

1. Μπορεί να μετρηθεί το πόσο πονάμε?

Μια διαδεδομένη κλίμακα για τη μέτρηση του πόνου είναι η οπτική αναλογική κλίμακα (VAS), η οποία ξεκινά από το 1 και φθάνει μέχρι το δέκα. Για να μετρήσει ο γιατρός την ένταση του πόνου με αυτή την κλίμακα ζητάει από τον ασθενή να βαθμολογήσει τον πόνο που νιώθει με έναν αριθμό από το 1 έως το 10 ανάλογα με την ένταση του. Το 0 ισοδυναμεί με απουσία πόνου ενώ το δέκα με πολύ ισχυρό πόνο. Ακόμη υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι πουσυνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως η πίεση, ή οι σφυγμοί.

2. Που είναι χρήσιμος ο πόνος?

Ένας πόνος μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα μας και να αντιμετωπίσουμε έτσι έγκαιρα μια δυνητικά απειλητική κατάσταση για τον οργανισμό μας. Ακόμη ο πόνος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να βοηθήσει το γιατρό να αποκομίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση μας και να κάνει τη σωστή διάγνωση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε να ενημερώνουμε το γιατρό όταν αισθανόμαστε πόνο και να είμαστε συγκεκριμένοι. Ορισμένες φορές μάλιστα δεν πρέπει να σταματάμε τον πόνο λαμβάνοντας παυσίπονα, γιατί αυτό μπορεί να μπερδέψει το γιατρό και να κάνει λάθος διάγνωση, όπως-για παράδειγμα-στην περίπτωση μιας σκωληκοειδίτιδας.

3. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πονούν?

Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου την αίσθηση του πόνου είτε έχουν μειωμένη αυτήν την αίσθηση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε εκ γεννητής, είτε μετά από κάποιο ατύχημα π.χ. μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Ακόμη όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η αίσθηση του πόνουμειώνεται με το πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να αντέχουν περισσότερο τον πόνο.

4. Τι επιδεινώνει και τι μας ανακουφίζει?

Επιδεινώνουν τον πόνο

Η κίνηση

Το κρύο

Η κούραση

Η αϋπνία

Η κατάθλιψη

Το άγχος

Ο φόβος και η ανησυχία

Απαλύνουν τον πόνο …

Η απουσία άγχους

Η ξεκούραση

Η ζεστασιά

Τα παυσίπονα

Η θετική διάθεση και η αισιοδοξία

5. Μπορεί η διατροφή να ανακουφίσει τον πόνο?

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως τα δημητριακά μπορούν να μας ανακουφίσουν κάπως μακροπρόθεσμα από τον πόνο επειδή βοηθούν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη C που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τις πιπεριές, πιθανότατα σύμφωνα με τους ερευνητές, να συμβάλλει στην ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους. Το μαγνήσιο ίσως βοηθάει στην ανακούφιση του πονοκεφάλου σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

 

 

pathfinder.gr

Related posts

Διώξε μακριά τους δήθεν φίλους. Δεν τους χρειάζεσαι…

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Παρβοϊός: Πώς ένα υγιές παιδί μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από έναν κοινό ιό – Τι λένε οι παιδίατροι