23:37 Έξι χρυσοί κανόνες για καταπληκτικά παιδιά!-mother.gr

Αναρωτιέστε αν υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που κάθε γονιός οφείλει να ακολουθεί αν θέλει να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά του; 


Ρίξτε μία ματιά και ακολουθήστε τις… 

 1. Όταν μιλάτε στο παιδί, προσπαθήστε να του δίνετε όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για το τι θα συμβεί, εφόσον κάνει κάτι που δεν επιτρέπεται. Παραδείγματος χάρη: δεν αρκεί να του πείτε, μην αγγίζεις το σίδερο. Πρέπει να του το αιτολογήσετε κιόλας. «Μην αγγίξεις το σιδερο, γιατί θα καείς και θα πονάς», είναι η σωστή συμβουλή. Αν δίνετε τη… μισή συμβουλή, τότε τα παιδιά μπερδεύονται και τις περισσότερες φορές τα «θαλασσώνουν». Με αυτήν, όμως, την τακτική, η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους μειώνεται και καταλήγουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

 2. Δεν υπάρχει λόγος να φωνάζετε στο παιδί σας, αν δεν κάνει κάτι σωστά. Εξηγήστε του ακριβώς τι έπρεπε να κάνει και δώστε του το χρόνο που χρειάζεται για να πράξει το σωστό. Μην το υποτιμάται και μην απαξιώνεται κάθε του προσπάθεια. 

 3. Τονίστε του τα καλά σημεία του χαρακτήρα του και τις σωστές πρακτικές του. Αυτό θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει να προσπαθεί και να βελτιώνεται. Αντίθετα, όταν κάνει κάτι κακό, πρέπει μάθει ότι θα υποστεί τις συνέπειες. 

 4. Ο έπαινος είναι απαραίτητος αλλά μόνο όταν του εξηγείται με λεπτομέρεια τι ήταν αυτό που σας άρεσε από την συμπεριφορά του. Παραδείγματος χάρη, αν το παιδί σας μοιραστεί ένα γλυκό ή ένα παιχνίδι με ένα άλλο παιδάκι, μην πείτε απλά: «Μπράβο, είσαι καλό παιδί»! Εξηγήστε του τι ήταν αυτό που σας έκανε να είστε ικανοποιημένοι με τη συμπεριφορά του. «Μπράβο σου που μοιράστηκες το παιχνίδι/το γλυκό σου» είναι ο σωστός έπαινος.

 5. Μην μπαίνετε στο παιχνίδι της «διαπραγμάτευσης», εκτός αν είστε αποφασισμένοι ότι θα τηρήσετε ότι έχετε πει. Ανταλλάξτε την επιθυμία του να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση, με μία ώρα ύπνου το μεσημέρι, ή την ολοκλήρωση όλων των υποχρεώσεών του, πριν του κάνετε το χατίρι! Αν πρώτα υπαναχωρήσετε, το πιθανότερο είναι ότι μετά δεν πρόκειται να υπακούσει. 

 6. Προσοχή στην συμπεριφορά σας! Εσείς είστε το παράδειγμα για το παιδί σας. Μην παραφέρεστε μπροστά του, μη λέτε ψέματα, μη γίνεστε αγενής… Αν θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας τρόπους, η δική σας συμπεριφορά είναι πιο σημαντική απ΄όλες τις θεωρίες που θα μπορούσατε να του πείτε!

http://www.mother.gr/displayarticle.asp?articleId=3438

Related posts

8 βασικά συστατικά που θα κάνουν τη σχέση σας να κρατήσει για πάντα

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Αυτός 78 ετών, εκείνη 72: Ηλικιωμένοι κλέφτηκαν στην Κρήτη και άφησαν γράμμα που εξηγούν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους