13:01 Πως αντιμετωπίζεται η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-Υπερκινητικότητας-(ΔΕΠΥ);

Επειδή δεν υπάρχει ίαση για την διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής, οι γιατροί κουράρουν τα άτομα βοηθώντας τα να διαχειρίζονται τα συμπτώματα με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο…

Και επειδή μερικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την προσοχή, ενώ άλλοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την δραστηριότητα (υπερκινητικότητα), οι θεραπείες προσαρμόζονται ανάλογα με τα συμπτώματα του καθενός. Έτσι διαφορετικά άτομα με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας μπορεί να έχουν διαφορετικές θεραπείες.

Οι θεραπευτές συνήθως ακολουθούν ένα σύνθετο μοντέλο για την αντιμετώπιση της διαταραχής. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για έναν ασθενή, όπως την φαρμακευτική αγωγή, την οικογενειακή και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη και κάποιες τροποποιήσεις στο σχολικό τους πρόγραμμα, οι οποίες θα
δρομολογούν ατομικά στυλ μάθησης.

Είναι βέβαιο πως η ιατρική μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ βελτιώνοντας την δυνατότητά τους για εστίαση και διατήρηση της προσοχής, καθώς και μειώνοντας τον αυθορμητισμό τους, αν υπάρχει και υπερκινητικότητα.

Τα άτομα με τα διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα συνηθίζουν να παίρνουν φάρμακα αρκετές φορές την ημέρα, αλλά τώρα υπάρχουν κάποια που μπορεί να τα παίρνει κανείς μια φορά την ημέρα, το πρωί. Οι επιστήμονες εργάζονται συνεχώς για να δημιουργήσουν νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της διαταραχής.

Μπορείς να συζητάς τις επιλογές για θεραπεία με τον γιατρό σου, αλλά πάντα θα ακολουθείς τις οδηγίες του, σχετικά με τις δόσεις των φαρμάκων. Αν ακολουθείς κάποια αγωγή από τότε που ήσουν παιδί, ο γιατρός σου πιθανά θα ρυθμίσει την αγωγή αυτή, ανάλογα με τις αλλαγές στα συμπτώματά σου, καθώς μεγαλώνεις.

Η οικογενειακή συμβουλευτική στήριξη βοηθά στην αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ επειδή κρατά ενήμερους τους γονείς και ακόμη υποδεικνύει τρόπους, με τους οποίους μπορούν να δουλέψουν με τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν. Επιπλένον η συμβουλευτική στήριξη βοηθά στην βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και στην επίλυση προβλημάτων, που προκύπτουν ανάμεσα στους έφηβους και στους γονείς τους, στο σπίτι.

Η ατομική συμβουλευτική υποστήριξη βοηθά τους έφηβους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα να καταλάβουν καλύτερα την συμπεριφορά τους και να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης της διαταραχής. Μερικές φορές, αρκετοί από τους νεαρούς με ΔΕΠΥ δουλεύουν μαζί σε θεραπευτική ομάδα (group therapy), όπου δέχονται βοήθεια ασχολούμενοι με μεθόδους αντιστάθμισης των δυσκολιών που δημιουργεί η ΔΕΠΥ και έχοντας καλύτερες σχέσεις με τους άλλους, αν αυτό ήταν ένα πρόβλημα.

Και το σχολείο ακόμη εμπλέκεται στο να βοηθήσει τους μαθητές με ΔΕΠΥ- περισσότερο δημιουργώντας ένα πλάνο διδασκαλίας που θα είναι το σωστό για τον κάθε νέο και κάνοντας αλλαγές που επιτρέπουν την μάθηση με τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σΆ αυτά τα παιδιά.

Τα άτομα με την διαταραχή μπορεί να έχουν και άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος ή μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, που απαιτούν αντιμετώπιση. Μπορεί ακόμη να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο οι καπνιστές, όταν παίρνουν φάρμακα, ειδικά αν η ΔΕΠΥ δεν έχει αντιμετωπισθεί κατάλληλα.
Για όλους αυτούς τους λόγους σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση της Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής -Υπερκινητικότητας είναι ένα κρίσιμο σημείο.

Related posts

Κατέρρευσε στη μέση του δρόμου: Νεκρός, μπαμ και κάτω, 40χρονος στρατιωτικός την ώρα που έτρεχε με φίλο του

«Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες…»: Ξεσπά η οικογένεια της γνωστής κομμώτριας που πέθανε μετά την λιποαναρρόφηση – ΒΙΝΤΕΟ

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του και πώς κερδίζουμε λεφτά – ΒΙΝΤΕΟ