12 ποτά και αφεψήματα που ανακουφίζουν από την ημικρανία – ΒΙΝΤΕΟ

Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά στο μισό μέρος του κεφαλιού και διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες.

Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

Πολλές φορές πριν αρχίσει η ημικρανία υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα όπως λάμψεις ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια.

Η ημικρανία αντιμετωπίζεται με ειδικά, νεότερης γενιάς φάρμακα τα οποία χορηγεί ο νευρολόγος.

Δείτε ποια ποτά και αφεψήματα μπορούν να ανακουφίσουν από την ημικρανία:

Τι είναι η ημικρανία;

H ημικρανία είναι μια πρωτοπαθής διαταραχή κεφαλαλγίας που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντες πονοκεφάλους μέτριας έως σοβαρής έντασης. Συνήθως, τα επεισόδια επηρεάζουν τη μία πλευρά του κεφαλιού, έχουν παλλόμενη φύση και διαρκούν από μερικές ώρες έως 3 ημέρες.

Ακριβώς επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πλήττονται, η έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκε εντατικά με τα αίτια εμφάνισης ημικρανιών.

Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Οι επιστήμονες σήμερα εκτιμούν ότι η αιτία εμφάνισης της ημικρανίας βρίσκεται σε επαναλαμβανόμενες διαταραχές της διαχείρισης του πόνου στον εγκέφαλο, που οδηγούν σε εσφαλμένα σήματα πόνου.

Παράγοντες όπως η κληρονομική προδιάθεση επηρεάζουν ορισμένα κύτταρα στο λεγόμενο εγκεφαλικό στέλεχος.Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσουν υπερευαισθησία που δεν παραμένει απαραίτητα εντοπισμένη. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο τρίδυμο νεύρο, που οδηγεί σε εσφαλμένα σήματα πόνου σε διάφορα τμήματα του κρανίου από τα οποία διέρχεται. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται αυξημένη απελευθέρωση αγγελιοφόρων ουσιών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν τα τυπικά συμπτώματα της ημικρανίας.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της ημικρανίας

Όσοι πάσχουν από ημικρανίες, συνήθως βιώνουν μία τυπική κρίση πόνου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν συχνότερα, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το πυροδοτούν:

Το άγχος, οι καιρικές αλλαγές, οι διακυμάνσεις στην ισορροπία των γυναικείων ορμονών και πολλοί άλλοι παράγοντες, μπορούν να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εμφάνιση ημικρανίας. Κατά τη διάρκεια μιας οξείας κρίσης ημικρανίας είναι σχεδόν ή εντελώς αδύνατο να ασκήσετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας επειδή τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ έντονα.

Η συχνότερα εμφανιζόμενη ημικρανία είναι η ημικρανία χωρίς αύρα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • ισχυρό έως πολύ ισχυρό πονοκέφαλο, συνήθως μόνο στη μία πλευρά του εγκεφάλου
  • Ναυτία ή/και έμετο
  • Ευαισθησία στους ήχους, το φως και τις μυρωδιές
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων με σωματική δραστηριότητα

Σε περίπου 15% έως 30% των ασθενών με ημικρανία, η ημικρανία συνοδεύεται από τη λεγόμενη αύρα (ημικρανία με αύρα), η οποία αναπτύσσεται αργά σε διάστημα 5 έως 20 λεπτών και διαρκεί για μία ώρα το πολύ. Τα σημάδια αυτής της μορφής ημικρανίας μπορεί να είναι:

  • διαταραχές στην όραση, όπως θολή όραση, φωτεινές λάμψεις ή γραμμές ζιγκ-ζαγκ που τρεμοπαίζουν
  • αίσθημα μυρμηγκιάσματος που εκτείνεται από τις άκρες των δακτύλων μέχρι το κεφάλι
  • παράλυση
  • δυσχέρεια στην ομιλία
  • αδυναμία ή/και ζάλη

Η αύρα ακολουθείται από την κυρίως φάση εμφάνισης του πονοκεφάλου με τα τυπικά συμπτώματα.

 

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

Related posts

10 τροφές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη

Αέρια: Τι σημαίνουν για το έντερο και την υγεία μας

Καρκίνος: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα