10:23 Τα κρύα άκρα σύμπτωμα εγκεφαλικού

                                 

Τι σχέση μπορεί να έχει το κρύο με το εγκεφαλικό; Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, τα παγωμένα άκρα αποτελούν σε κάποιες περιπτώσεις σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου και συγκεκριμένα ενός είδους εγκεφαλικού που δεν

έχει εμφανή συμπτώματα όπως τα κλασικά, με αποτέλεσμα, όταν συμβαίνει, συχνά να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή.

Το εγκεφαλικό αυτό ονομάζεται κενοτοπιώδες αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (κενοτοπιώδες ΑΕΕ) και μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει παράγοντες που προκαλούν εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η παχυσαρκία, αλλά και το άγχος και η κατάθλιψη, που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Τα κενοτοπιώδη εγκεφαλικά είναι μικρά επεισόδια που πραγματοποιούνται βαθιά στον εγκέφαλο, οφείλονται σε ρήξη ενός αγγείου και χαρακτηρίζονται από αιφνίδια έναρξη των νευρολογικών συμπτωμάτων, επηρεάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αίσθηση και την κίνηση. Κάποια από αυτά επηρεάζουν την κίνηση στα χέρια και τα πόδια, γι’ αυτό εντοπίζονται χρησιμοποιώντας το κλασικό τεστ, με το οποίο ελέγχει κάποιος αν παρουσιάζει συμπτώματα εγκεφαλικού (αδυναμία, μούδιασμα, παράλυση σε μέρος του σώματος ή στο πρόσωπο, δυσκολία στην ομιλία).
Σύμφωνα με τον δρα John Bamford, νευρολόγο και σύμβουλο της βρετανικής Ενωσης για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, αυτά τα εγκεφαλικά θεωρούνται «μικρά», όμως στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρά από ό,τι μαρτυρεί αυτός ο χαρακτηρισμός. «Το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν είναι κενοτοπιώδη και θεωρούνται πολύ σοβαρά, επειδή συμβαίνουν βαθιά στον εγκέφαλο, όπου όλα τα νεύρα βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Μάλιστα, προκαλούνται όταν μπλοκάρουν τα μικροσκοπικά αγγεία και όχι τα μεγάλα» εξηγεί ο δρ Bamford στην «Daily Mail».
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς που υφίστανται κενοτοπιώδες εγκεφαλικό να μειώσουν τη χοληστερίνη τους, να χάσουν όσο βάρος είναι απαραίτητο, να μειώσουν αρκετά την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμνάζονται, να προσέχουν τη διατροφή τους γενικώς και φυσικά να μειώσουν κατά πολύ τα επίπεδα του στρες που τους προκαλεί η καθημερινότητα κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη                                                               
ΑΠΟ  dimokratianews.gr

Related posts

Πρησμένα πόδια: Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ

Νεκρός ο αστυνομικός: Ζήτησε από τον γείτονα να πάει να δει τι κάνει ο πατέρας του, μόλις άνοιξε η πόρτα έπαθε σοκ

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τις παιδικές ασθένεις και «γλιτώνει» χρήματα από τις υγειονομικές δαπάνες