Το Ελληνικό καλοκαίρι, οι διακοπές στα νησιά και η πρόσβαση για Αμεα που δεν υπάρχει!-ΦΩΤΟ

Το Ελληνικό καλοκαίρι, οι διακοπές στα νησιά και η πρόσβαση για Αμεα που δεν υπάρχει!-ΦΩΤΟ

Οι περισσότεροι γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές διακοπές μας, είτε αυτές ήταν ολιγοήμερες είτε για τους πιο τυχερούς που κράτησαν περισσότερο. Μέσα σε αυτούς και εγώ, επέστρεψα στη μεγάλη πόλη, ξεκινώντας και πάλι τη δουλειά. Επειδή όμως το δημοσιογραφικό σαράκι δε φεύγει ούτε όταν λες θα κλείσω τα πάντα και θα ξεκουραστώ, θέλω για αρχή να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα μου, για το ελληνικό καλοκαίρι, τις διακοπές και τα άτομα με αναπηρία!

Αρχικά, ταξιδεύοντας με πλοίο και μάλιστα διαφορετικού είδους σε κάθε διαδρομή μου, συμπέρανα τα εξής: δεν έχουμε προσβάσιμα πλοία στην Ελλάδα, τη χώρα με τα μεγαλύτερα λιμάνια, με τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο και τη γη του Ξένιου Δια! Είναι δυνατόν να μη διαθέτουν όλα κυλιόμενες σκάλες, άνετα ασανσέρ και εξειδικευμένο προσωπικό για Αμεα; Σε κάποια από αυτά, υπήρχαν κάποιες στενές σκάλες που μετά βίας χωρούσα εγώ με τη βαλίτσα στο χέρι …για σκέψου να ανεβεί κάποιος με βακτηρίες ή με κάποια ημιπληγία! Να τονίσω κάπου εδώ, πως όταν μιλάμε για ελεύθερη πρόσβαση, εννοούμε και ανεξάρτητη, όχι να είναι αναγκασμένο το άτομο, να ζητήσει βοήθεια από το μισό προσωπικό του καραβιού!

Οι προορισμοί μου ήταν σε μικρά και μεγάλα λιμάνια, είτε για διαμονή είτε σε κάποια για μια σύντομη στάση. Έχουμε πολύ ωραία και γραφικά λιμανάκια στη χώρα μας, τα οποία δυστυχώς μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για όσους δεν έχουν αναπηρία. Πιστεύω ότι ήταν και ο κύριος λόγος που δεν είδα να κυκλοφορούν 1-2 άτομα με αμαξίδια μόνο, φανερά ταλαιπωρημένα από τη ζέστη και τις δυσκολίες στη μετακίνηση!

Και λες ότι επιτέλους κατάφερε να φτάσει ένα άτομο με αναπηρία στον προορισμό του και πάει προς το ξενοδοχείο. Πως ακριβώς το κάνει αυτό; Τα ταξί είναι όλα τα απλά συμβατικά, άρα με δυσκολία ίσως να χωρέσει το αμαξίδιο. Θα πρέπει λοιπόν από πριν να έχει φροντίσει να βρει ένα ξενοδοχείο που θα του εξασφαλίζει τη μεταφορά από και προς το χώρο διαμονής του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δε θα είναι και τα πιο οικονομικά που υπάρχουν, όμως για να μπορέσει να κάνει διακοπές, θα πληρώσει για να έχει τις ανέσεις που σε άλλες χώρες είναι δεδομένες! Επίσης οι Έλληνες ξέρουμε ήδη τι θα βρούμε μπροστά μας, όχι όμως και τα 21 εκατομμύρια τουρίστες που κατέκλυσαν τη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι!

Ευτυχώς πλέον με τη χρήση του διαδικτύου, το να βρει ένα Αμεα κατάλυμα που να είναι προσβάσιμο είναι πιο εύκολο και μπορεί να έχει ήδη την επιβεβαίωση από το ξενοδοχείο ότι μπορεί να του προσφέρει ότι θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της διαμονής του.

Οι παραλίες μας, αυτές οι αιώνιες γαλαζοπράσινες παραλίες μας που είναι πιο ποθητές στους τουρίστες το καλοκαίρι, από τον Παρθενώνα! Σίγουρα ο τουρίστας με αναπηρία πρέπει να έχει κάνει την έρευνα του από πριν, ώστε να προσέξει που πηγαίνει, αν μπορεί να επισκεφτεί την παραλία και αν θα του προσφέρει έστω κάποιες βασικές ανέσεις. Ειδάλλως, θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω ή να μείνει για ώρες δίπλα σε μια θάλασσα που δε θα μπορεί να απολαύσει! Δε ξέρω καν αν θέλω να αναφερθώ στο κομμάτι των ειδικών παραθαλάσσιων ραμπών, που εγώ δε συνάντησα πουθενά! Ίσως να υπήρχαν σε κάποιες παραλίες, που εγώ δεν έτυχε να βρεθώ ….το ελπίζω.

Ίσως αναρωτηθείτε: μα δεν υπάρχει τίποτα εύκολο για τα Αμεα; Όλα τόσο μαύρα τα είδα; Εγώ τότε θα σας απαντήσω: έχετε πάει ποτέ διακοπές με κάποιο άτομο με αναπηρία; Έχετε έστω προσπαθήσει να πάτε διακοπές με ένα φίλο/φίλη που είχε την ατυχία να έχει σπασμένο χέρι/πόδι εκείνη την περίοδο που είχατε προγραμματίσει τις εξορμήσεις σας;

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, όμως αυτό δε σημαίνει πως δε βλέπω και την πραγματικότητα. Έχοντας περάσει διακοπές με Αμεα, σας λέω πως αντιμετωπίζουν μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, μερικές φορές ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, π.χ. ο μπουφές του πρωινού να είναι πολύ ψηλός για να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν!

Θα ήθελα λοιπόν να ελπίζω ότι από του χρόνου, το ελληνικό καλοκαίρι θα είναι πιο προσβάσιμο: στα μέσα μεταφοράς, σε κάθε είδους πλοίο, στα ξενοδοχεία, στις παραλίες και ίσως το πιο σημαντικό, στους ίδιους τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε στο προορισμό μας …ώστε να έχουν την καλή θέληση να εξυπηρετήσουν το 10% του πληθυσμού που πάσχει από κάποια αναπηρία! Γιατί ακόμα και ο Αμεα τουρίστας, από όποιο σημείο του πλανήτη και αν έρχεται, πρέπει να νιώθει ευπρόσδεκτος και άνετος στις διακοπές του!

Ας αλλάξουμε εμείς, ας δώσουμε όλοι ένα χεράκι στον ελληνικό τουρισμό να γίνει ανοιχτός προς όλους, ώστε να ζήσουν όλοι το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι! Κάλο Σεπτέμβρη σας εύχομαι και καλή επιστροφή σε όλους μας!

Υ.γ: ταξίδεψα με φέρυ μπότ, με seajetκαι με superferry. Αναφέρομαι στα νησιά της Άνδρου, Μήλου και περαστικός από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κ.α. Τέλος ότι όλα τα παραπάνω είναι η δίκη μου προσωπική εμπειρία και όχι τα μοναδικά δεδομένα που υπάρχουν.

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

Related posts

Δικό μου το σπίτι, δικοί μου κι οι κανόνες και τα παιδιά σας θα πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτούς όταν μας επισκέπτονται

Αυτός 78 ετών, εκείνη 72: Ηλικιωμένοι κλέφτηκαν στην Κρήτη και άφησαν γράμμα που εξηγούν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους

Διασώστης του ΕΚΑΒ παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο εν ώρα καθήκοντος