Σώστε τα μαλλιά σας από τον ήλιο!

Σώστε τα μαλλιά σας από τον ήλιο!

Ήλιος, αλατόνερο, ενίοτε χλώριοκαι αέρας… Το καλοκαίρι και η ηλιακή ακτινοβολία δεν προκαλούν βλάβες µόνο στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά, γι’ αυτό πολλοί μετά τις διακοπές μοιάζουν σαν να έχουν… τηγανισµένο κεφάλι.

Το «τηγανισμένο κεφάλι» δεν είναι ακριβώς σχήμα λόγου, σπεύδει να διευκρινίσει η δρ Τζέσικα Τζ. Κραντ, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Μπρούκλιν. Όπως εξηγεί, η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου ουσιαστικά ψήνει το στέλεχος της τρίχας και αυτό γίνεται εμφανές ιδίως στα βαμμένα μαλλιά, τα οποία ξεθωριάζουν, αποχρωματίζονται και γίνονται άγρια.

Ακόμα και αν τα μαλλιά δεν είναι βαμμένα υποφέρουν από τον ήλιο, διότι η ακτινοβολία τα ξεραίνει και κάνει τραχιά την απαλή, εξωτερική στοιβάδα τους. Μάλιστα όσο πιο ξηρά γίνονται τα μαλλιά τόσο περισσότερο ηλεκτρίζονται, ενώ όταν στεγνώνουν απότομα από τον συνδυασμό καυτού ήλιου και αέρα, διαχωρίζονται τα στρώματα της κερατίνης που αποτελούν την τρίχα, με συνέπεια «άγριες» άκρες και «ψαλίδα».

Σαν να μην έφταναν οι επιδράσεις της ακτινοβολίας του ήλιου, πρόβλημα προκαλούν στα μαλλιά και τα νερά στη θάλασσα και την πισίνα, επειδή η μεν πρώτη περιέχει πολύ αλάτι το οποίο αφυδατώνει τα μαλλιά, ενώ το χλώριο της δεύτερης μπορεί να αφαιρέσει το φυσικό προστατευτικό λίπος τους, κατά την δρα Κραντ.

Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι δεν χρειάζεται να είναι η εποχή της ταλαιπωρίας για τα μαλλιά σας, αντιτείνει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου. Με μερικά απλά βήματα τα μαλλιά σας μπορεί να φαίνονται και να είναι υγιή, ακόμα και τις πιο καυτές ημέρες. Να τι συνιστά:

* Κουρευτείτε. Ένα καλό κούρεμα πριν φύγετε για τις διακοπές θα σας απαλλάξει από την ψαλίδα, θα ανανεώσει το στυλ σας και, το σημαντικότερο, θα δυναμώσει τα μαλλιά σας, διότι όσο πιο μακριά είναι τόσο περισσότερο καταπονούνται οι θύλακοι των τριχών από το βάρος και τόσο περισσότερο φθείρεται η τρίχα.

* Θωρακίστε τα μαλλιά σας από τον ήλιο. Αποκτήστε τη συνήθεια να φοράτε καθημερινά καπέλο, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσής σας στον ήλιο. Το καπέλο δεν θα προστατεύσει μόνο τα μαλλιά σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και το δέρμα του κεφαλιού και τα αυτιά σας που είναι ευάλωτα στον καρκίνο του δέρματος.

Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε καθημερινά προϊόντα για τα μαλλιά με αντηλιακά φίλτρα, τα οποία τα προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και εμποδίζουν το ξεθώριασμα των βαμμένων μαλλιών.

* Προστατεύστε τα μαλλιά σας από το νερό. Για να μην αφυδατωθούν τα μαλλιά από το αλάτι και να μην αποξηρανθούν από το χλώριο, πρέπει να τα ξεβγάζετε με γλυκό νερό κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα και την πισίνα αντιστοίχως και να τα τυλίγετε με μία πετσέτα ή μαντίλι για να στεγνώσουν αργά.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να έχετε μαζί σας ένα σπρέι με γλυκό νερό για να τα ψεκάζετε όταν κάθεστε στην πετσέτα σας. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, κάνετε την πρώτη βουτιά έχοντας πρώτα βρέξει καλά το κεφάλι σας με γλυκό νερό.

Εάν τα μαλλιά είναι βρεγμένα με γλυκό νερό, δεν θα απορροφήσουν τόσο πολύ αλατόνερο ή νερό με χλώριο όσο αν ήταν εντελώς στεγνά. Την ίδια δράση ασκούν και τα ειδικά κοντίσιονερ, που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.

* Να λούζεστε καθημερινά. Φροντίστε να λούζεστε στο τέλος κάθε μέρας, χρησιμοποιώντας ήπια, ενυδατικά σαμπουάν κατάλληλα για καθημερινή χρήση και όχι ειδικά (όπως αυτά για τη λιπαρότητα ή την πιτυρίδα).

Μετά το λούσιμο να χρησιμοποιείτε μαλακτική κρέμα, ιδίως αν έχετε μακριά μαλλιά. Μην αμελείτε επίσης να κάνετε μάσκα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Αν έχετε βαμμένα μαλλιά, να λούζετε μόνο τις ρίζες και να αφήνετε το σαπούνι να κυλάει προς τις άκρες χωρίς να τις τρίβετε.

Και μην ανησυχείτε για την τριχόπτωση: είναι μύθος ότι το καθημερινό λούσιμο οδηγεί στην απώλεια μαλλιών. Απλώς όταν λουζόμαστε βλέπουμε στην μπανιέρα πόσα μαλλιά θα χάναμε μέσα στην ημέρα δίχως να το αντιληφθούμε.

* Mην κάνετε πιστολάκι. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για όλο τον χρόνο. Ο θερμός αέρας επιβαρύνει τα μαλλιά και όσο πιο θερμός είναι τόσο το χειρότερο. Γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγουν να στεγνώνουν τα μαλλιά τους με πιστολάκι όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης, ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να το χρησιμοποιούν το λιγότερο δυνατόν.

* Μην κάνετε σφικτή αλογοουρά. Όχι επειδή θα «σπάσει» τις τρίχες – αυτό είναι ένας παλιός γνωστός μύθος. Ο αληθινός λόγος είναι ότι η σφικτή αλογοουρά μπορεί να προκαλέσει αλωπεκία εξ έλξεως, επειδή καταπονούνται οι θύλακοι των τριχών από την έλξη των μαλλιών με δύναμη προς τα πίσω.

* Μην τα χτενίζετε βρεγμένα. Είναι ουτοπία να πιστεύετε ότι θα χτενίσετε τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα με αλατόνερο – και μάλιστα απειλητική ουτοπία διότι μπορεί να τα σπάσετε. Αν δεν αντέχετε με το μαλλί αναμαλλιασμένο, πάρτε μαζί σας μία πιρούνα για να χτενίσετε τα πάνω-πάνω.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Related posts

10 πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι απαιτητικοί από τον εαυτό τους

Μάθε να αγαπάς πριν γίνει η μοναξιά η μόνη σου παρέα…

Γιατί ξυπνάω με πρησμένα βλέφαρα; Όχι δεν είναι κατακράτηση…