Σε γονίδιο οφείλονται τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή προσβολή;

Σε γονίδιο οφείλονται τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή προσβολή;

Ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που μπορεί ενδεχομένως να θέτει ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προβολή. Όπως σημειώνουν στο περιοδικό ‘’PLOS ONE’’, βλάβη στο γονίδιο μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία θρόμβων. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι γενετικές εξετάσεις μπορεί ενδεχομένως μελλοντικά να εντοπίζουν ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να πάσχουν από τέτοιες παθήσεις.

Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο. Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους καυκάσιας φυλής φέρει την ποικιλομορφία του γονιδίου PIA2. Ερευνητές του King’s College London, επισκόπησαν περισσότερες από 80 έρευνες σε 50.000 ανθρώπους.

Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με το PIA2 ήταν περισσότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με ανθρώπους που δεν έφεραν το γονίδιο. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 10-15%. Πόσο σημαντική είναι η αύξηση εξαρτάται από τον αρχικό κίνδυνο ενός ανθρώπου-που επηρεάζεται από παράγοντες όπως το κάπνισμα, η διατροφή, το βάρος και η άσκηση.

Σε ανθρώπους με 2 αντίγραφα του γονιδίου, ο κίνδυνος αυξάνει μέχρι 70% από τον αρχικό κίνδυνο. Σε δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό, οι επιστήμονες δείχνουν ότι το PIA2 συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους κάτω των 45 ετών. Tο ελαττωματικό γονίδιο φαίνεται να επηρεάζει μια πρωτεΐνη, τη γλυκοπρωτείνη IIIa, που είναι παρούσα στα αιμοπετάλια.  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το γονίδιο μπορεί να καθιστά υπερδραστήρια τα αιμοπετάλια.

Προειδοποιούν ότι, γενικά, τα γονίδια παίζουν μικρότερο ρόλο στον κίνδυνο σε σχέση με άλλους γνωστούς παράγοντες, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.iatronet.gr

Related posts

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Πήγαν στο χωριό για Πάσχα και πέθανε η κόρη τους: Νεκρή 15 χρόνη, δεν την άκουγαν, μπήκαν στο μπάνιο κι έπαθαν σοκ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;