Πόσοι άνθρωποι γεννιούνται κωφοί και γιατί; Τι θεραπείες υπάρχουν;-ΦΩΤΟ

 

Πόσοι άνθρωποι γεννιούνται κωφοί και γιατί; Τι θεραπείες υπάρχουν;-ΦΩΤΟ

Πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για την κώφωση και τι είναι αυτό που την προκαλεί; Μερικές απλές πληροφορίες μπορεί να μας φανούν χρήσιμες στη ζωή μας. Αυτοί που γεννιούνται κωφοί έχουν συγγενή κώφωση. Αυτή η κατάσταση είναι λιγότερο συχνή από την κώφωση που προκαλείται από μεταγενέστερα γεγονότα της ζωής και μπορεί να αποδοθεί σε διάφορες αιτίες .

Περίπου ένα στα 1.000 έως 2.000 μωρά γεννιούνται κωφά. Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες της κώφωσης στα βρέφη. Η μια είναι ένας ανεπαρκής αριθμός τριχωτών κυττάρων, τα οποία ενεργοποιούν το ακουστικό νεύρο στο αυτί. Η δεύτερη είναι ότι τα νεύρα είναι παρόντες , αλλά δεν λειτουργούν σωστά. Η γενετική παίζει ρόλο περίπου στο ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων συγγενούς κώφωσης.

Οι ασθένειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ορισμένα φάρμακα που προσλάμβανε κατά τη διάρκεια αυτής, μπορεί επίσης να προκαλέσει κώφωση σε βρέφη.    Η συγγενής κώφωση μπορεί να προκληθεί επίσης από:  την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε πρόωρα βρέφη που διατρέχουν επίσης κίνδυνο για την πάθηση αυτή. 

Η θεραπεία

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί η ασθένεια τόσο πιο σημαντικό είναι για εκείνους που γεννήθηκαν κωφοί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες. Βοηθήματα ακοής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων εβδομάδων, αλλά και αυτά δε μπορούν να βοηθήσουν όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν κωφά. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μια άλλη μορφή θεραπείας στην οποία μια συσκευή εμφυτεύεται χειρουργικά στο αυτί ενός παιδιού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας μόλις ενός έτους .

Τα περισσότερα βρέφη ελέγχονται για προβλήματα ακοής πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο . Αν η γέννηση τύχει να λάβει χώρα έκτος νοσοκομείου, είναι σημαντικό να εξεταστεί το μωρό από γιατρό κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Τα βρέφη που γεννιούνται κωφά δεν θα ανταποκριθούν στον ήχο ούτε καν στους βασικούς ήχους κλήσης.

Νοηματική Γλώσσα

Η νοηματική γλώσσα είναι ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για τα άτομα με συγγενή κώφωση, ειδικά όταν η κώφωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας ή με κοχλιακό εμφύτευμα.

Κάθε γονέας έχει πάντα το άγχος για το παιδί του, όμως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κώφωση μπορεί να προκληθεί καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής μας. Αναλόγως με τη φύση της δουλειάς μας, εάν σχετίζεται με έντονο θόρυβο κάλο είναι να εξεταζόμαστε ανά τακτά διαστήματα. Το ίδιο ισχύει εάν έχουμε μικροατυχήματα κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης ή μετά από συμμέτοχη σε θαλάσσια σπορ. Μην αγνοείται ακόμα και τη μικρή ενόχληση που ίσως έχετε …μπορεί να σας στοιχίσει την ακοή σας στο μέλλον!

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

 

Related posts

Πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και σήμερα: Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία

Για να αγαπηθείς, πρέπει πρώτα να σε αγαπήσεις

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 49χρονη βγήκε στο μπαλκόνι και έκανε βουτιά στο κενό από το 5ο όροφο, σοκ στη γειτονιά