Πρόσβαση στις θεραπείες τους ζητούν Σύλλογοι ΑμεΑ

Πρόσβαση στις θεραπείες τους ζητούν Σύλλογοι ΑμεΑ

Την Τρίτη 18/3/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ των κ.Καραθάνου,συμβούλου του Υπουργού Υγείας, κ.Ευαγγελάτου, προϊσταμένου της διεύθυνσης φάρμακων και φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και του κ. Βλαχοπιώτη συμβούλου της διεύθυνσης φάρμακων και φαρμακείων και εκπροσώπων των Συλλόγων Ατόμων με νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Αττικής, Ρευματοπαθών Κρήτης και ΚΑΛΥΨΩ μετά από αίτημα των Συλλόγων Ασθενών και σε συνέχεια σχετικής επιστολής που είχαν αποστείλει από 24.1.2014.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

1. Το υψηλό κόστος αγοράς των σκευασμάτων mezavant 1200gr και salofalk granu stix 1000mg που αντιμετωπίζονται από το σύστημα συνταγογράφησης ως σκευάσματα για τα οποία υπάρχει γενόσημο (βάση της δραστικής τους ουσίας της μεσαλαζίνης), με αποτέλεσμα οι ασθενείς για δε το mezavant να πληρώνουν σχεδόν το 60% της λιανικής τιμής του, για το δε salofalk granu stix να πληρώνουν το 40% της λιανικής τιμής του.

2. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την καθιέρωση του πλαφόν συνταγογράφησης στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα που εξαιτίας του μειωμένου αριθμού των εξειδικευμένων γιατρών και του κόστους ορισμένων φαρμάκων αναγκάζει τους ασθενείς να περιπλανώνται από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους.

3. Η μείωση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η δυσκολία πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα που αποκλειστικά διατίθενται από αυτά, καθώς και η δυσκολία των νοσοκομείων λόγω μειωμένων προϋπολογισμών να διαθέτουν φάρμακα ενδονοσοκομειακής χρήσης για σοβαρά νοσήματα.

4. Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων τους που ξεπερνά το 25%,δυσβάστακτο για χρόνιους ασθενείς όπου λόγω της συνοσηρότητας υποβάλλονται σε θεραπεία με συνδυασμό πολλών φαρμάκων.

5. Την αδυναμία της εφαρμογής του πλαφόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν λόγω εξάρσεων στις παθήσεις μας (που είναι απρόβλεπτες και η διάρκειά τους μπορεί να κυμαίνεται από 2-3 εβδομάδες έως και μήνες) απαιτείται συμπληρωματική αγωγή για τον πάσχοντα που δεν έχει υπολογιστεί στο ποσό που αντιστοιχεί το πλαφόν του εκάστοτε ιατρού με αποτέλεσμα την αδυναμία συνταγογράφησης των επιπλέον φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και την επιδείνωση της υγείας του ασθενή.

Η συζήτηση έγινε σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας υπό την σκιά όμως της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των περικοπών στον τομέα της υγείας.
Για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των ασθενών οι παρακάτω προτάσεις:

1. Να εξισωθεί η ασφαλιστική με τη λιανική τιμή για το mezavant 1200gr και salofalk granu stix 1000mg αντίστοιχα και να ταξινομηθούν τα φάρμακα αυτά ξεχωριστά από τα άλλα φάρμακα με δραστική ουσία τη μεσαλαζίνη, ώστε οι ασθενείς να πληρώνουν το 25% της αξίας τους και όχι περισσότερο.

2. Εξαίρεση από το πλαφόν συνταγογράφησης των φαρμάκων που υπάγονται στον Ν.3816 για «φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις».

Η παραπάνω πρόταση θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και θα υπάρχει σύντομα ενημέρωση.

3. Ενίσχυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και εξαίρεση του κόστους για την προμήθεια των ενδονοσοκομειακών θεραπειών από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων ώστε να διατίθενται από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Στο σημείο αυτό έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους του Υπουργείου ότι σύντομα η διάθεση των φαρμάκων των οποίων τώρα γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (φάρμακα Ν.3816) θα επιτραπεί και από τα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

4. Τη εξαίρεση από το πλαφόν του θεράποντα ιατρού των φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε περιόδους έξαρσης των παθήσεών μας μέσω προσθήκης στο σύστημα συνταγογράφησης «ένδειξης» σχετικά με την έκτακτη μορφή της συνταγογράφησης.

Κλείνοντας την συνάντηση δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου να ενημερώσουν το συντομότερο για την πορεία της επίλυσης των προβλημάτων που συζητήθηκαν και οι εκπρόσωποι των ασθενών όμως να επανέλθουν σε περίπτωση που εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους αλλά και σε περίπτωση που οι προτεινόμενες λύσεις δεν οδηγήσουν στα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Related posts

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Ανάπηρος άνδρας περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων