Παγώνουν τα δημοτικά τέλη για πολύτεκνους, απόρους και ΑμεΑ


Του Γιαννη Ελαφρου

Σε πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2013, σε συνδυασμό με μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες

και άποροι) προχωρούν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι που προχωρούν σε συνολική μείωση τελών.


Στον Δήμο Αθηναίων απαλλάσσονται για το 2013 από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ μειώνονται κατά 50% στις άπορες και μονογονεϊκές οικογένειες και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία μεγαλύτερη του 80%.

 Επιπλέον, για νεαρά ζευγάρια που θα παντρευτούν εντός του 2013 και θα εγκατασταθούν στον Δήμο Αθηναίων, τα αντίστοιχα τέλη για δύο χρόνια θα μειωθούν στο μισό, με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, τα τέλη για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων μειώνονται από 7,54% έως 57,89%.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μειώνει τα δημοτικά τέλη για το 2013 κατά 10% για τα νοικοκυριά και 6% για τις επιχειρήσεις. Σταθερά παραμένουν τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και τα τέλη στάθμευσης. Επιπλέον, απαλλάσσονται πλήρως όσοι καταστηματάρχες έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό και κατά 50% οι άποροι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. 

Σταθερά τα τέλη στον Δήμο Ηλιούπολης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως οι πολύτεκνοι και οι δημότες με αναπηρία από 67% και άνω. Μείωση 50% προβλέπεται για τους τρίτεκνους, καθώς και πλήρης απαλλαγή για δύο χρόνια στις νέες επιχειρήσεις οι οποίες θα απασχολούν έστω και έναν άνεργο δημότη. 

Παγωμένα τα τέλη στον Αλιμο, ενώ στον γειτονικό δήμο Ελληνικού πραγματοποιούνται μειώσεις 100% για τους απόρους στην Αργυρούπολη και 23% για πολύτεκνους στο Ελληνικό.

Γενική μείωση 10% των δημοτικών τελών στην Αγία Παρασκευή, η οποία φθάνει το 50% για ευπαθείς ομάδες, ενώ και στο Μαρούσι ο δήμος αποφάσισε μείωση κατά 7%. 

Ο Δήμος Αμαρουσίου διατηρεί τη γενική απαλλαγή κατά 50% σε απόρους και αναπήρους, η οποία φθάνει το 100% για μακροχρόνια ανέργους, απόρους, πολίτες με αναπηρία άνω του 67% (με μοναδικό εισόδημα το επίδομα αναπηρίας), αλλά και πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αποφάσισε όμως να αυξήσει το τέλος ακίνητης περιουσίας σε 0,70/1.000, η οποία πλήττει καταρχήν τις μεγάλες ιδιοκτησίες.

Στην περιφέρεια, τέλος, σταθερά δημοτικά τέλη αποφάσισαν τα δημοτικά συμβούλια σε Πρέβεζα, Κιλκίς, Ιωάννινα, που προχώρησε επιπλέον σε μειώσεις τελών στις επιχειρήσεις. Μειώσεις έως 50% σε τρίτεκνους αποφασίστηκε στα Χανιά, ενώ 30% σε πολύτεκνους και τους φέροντες αναπηρία άνω του 67% στον Δήμο Κοζάνης.

http://news.kathimerini.gr

Related posts

«Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες…»: Ξεσπά η οικογένεια της γνωστής κομμώτριας που πέθανε μετά την λιποαναρρόφηση – ΒΙΝΤΕΟ

Αλλάζουν όλα στα φανάρια κυκλοφορίας: Αυτό είναι το νέο 4ο χρώμα-Ποια η λειτουργία του και πώς κερδίζουμε λεφτά – ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία – Ξεκληρίστηκε οικογένεια: Κάθισαν να φάνε μεσημεριανό όμως αντί για αλάτι έριξαν στο φαγητό… λίπασμα